Häst

ALLT BORDE VARA SOM I REKLAMEN / (samtidshistoria)

 

Jag skulle vilja koppla av på väg hem från jobbet med en ”Riesen” chokladbit, men jag kan inte. Jag har inte ens några i bilen som ligger och väntar på mig när jag ska åka hem från jobbet. Jag är inte så begåvat förutseende så att jag har laddat upp med en ”Riesen” i bilen så jag kan koppla av på vägen hem.

Tänker mest på Teliafarsan som går vilse i skogen och går vilse under sin teambuilding. Tur att det inte är jag. Men är han inte ihop med manusförfattarna till den reklamserien genier inom den genren! Så tror jag att jag…. Vet inte vad jag tror…Börjar misströsta! Måste ha något gott att trösta mig med…

 

Tänkte köpa lite gräddkolor men när jag får höra om det där receptet på ”Werthers gräddkolor” blir det stopp. All den där grädden som de häller ner i det magiska receptet får en att be till Gud att bli laktosallergiker. I varje fall att Anna Skipper ska komma rusande med en köttkniv och dissikera den mentala ide´n att man ens ska fundera på att äta mjölkprodukter. Allt verkar kört när jag plötsligt ser den där sköna snubben i ”Hästensbutiken” som helt sonika slaggar in och därmed vill köpa sängen. Han är helt övertygad om sitt köp och det där med hotet om prishöjning som pågått en längre tid är en underhållande lektion i varumärkesprofilering. Mellan reklaminslagen från storgrossisterna som basunerar ut sina REA-budskap kommer en liten djävul och hotar med prishöjning! Smart och snyggt!

 

Skulle just rusa iväg och köpa en säng inför det förestående hotet om prishöjning när jag fick se att en massa folk har hört låtar och ringer varandra därför. Fattar ingenting. Hälften skulle tydligen ringa en kompis och säga att de älskar den osv…Hur många ringer till kundtjänst?

 

Pepsi Max verkar gott. Reklamen är rolig. Längtar dock efter Fantas nästa reklamfilm. Man kan spy av mindre. Som reklamen för Mariestads öl. Inte ens en öldrickare av min kaliber blir sugen.

 

Shit! Nu vill jag köpa läkemedel. Problemet är att jag inte är sjuk. Men jag hoppas att Astra Zenica eller något annat välrenommerat läkemedelsbolag kommer ut med någon medicin som botar människor som utvecklat allergi mot läkemedelsreklam. Hoppas de kan specificera vad pillren hjälper emot. Eller för. Jag behöver något som hjälper mig att räkna ut, mot bakgrund av min kunskap om hur dyrt det är med TV-reklam, varför alla läkemedelsproducenter kan stå för så stor del av reklamtiden? Ok, kanske något lugnande… Men jag gillar ju inte läkemedel.

Jag  glömmer det där och spelar på hästar istället. Man ska ju spela på trav med motiveringen ”för att hästar ger allt”. Att jämföra trav med galopp är som att jämföra gång med 100 meter sprinter.

Nej, jag lutar mig nog tillbaka på ICA-Stig…, kanske inte.

 

Som nostalgiker konstaterar jag att snubben  som presenterar anslagstavlan ser exakt lika dan ut som han gjort sedan jag var liten! För en stund blir jag lycklig, men genast inser jag att han gäckat mig hela mitt liv. Varför har han den där Humse-Bumsiga stilen med händerna? Trauma….

 

Då dyker Iprenmannen upp. Man får inte skratta åt dvärgar. Bara när de medverkar i reklamfilm. Den kategoriseringen gör mig sjuk. Jag vill kunna skratta åt dvärgar när jag vill!

 

”Gillette – a best a man can get”.  När rakhyvlar enligt reklamen hävdar att man hittat en så pass genialisk konstruktion att man i stort sett skrattar, har genomfört, testat och lyckats uppfinna en Per –Peter – Mobile, vill jag skaffa skägg.

 

Jag ska inte gå in på hudkrämer, tamponger och andra ”Fan vad vi har låga tillverkningskostnader på skitprodukter, låt oss lägga 95% av vinsten på reklam-”produkter.

 

Så jag håller mig till de fina reklaminläggen. ”Tag Tulo i tid”. Underförstått att när du stinker gammal hembränt journalist-gin blandat med Soda-Stream-Tonic, så tar du en Tulo och förökar dig. Allt börjar om igen…

 

Är reklamfilmer kanske det bäst nyanserade språk som beskriver oss människor idag?

 

Vad vet jag, när jag skrev det här var jag tvungen att torrlägga mina klunkar av Spendrups exellenta mellanöl med en påse chips. Tyvärr råkade en del smulor av chipsen hamna på golvet. Jag har inga problem med det. Jag plockar fram min Swirrel-Sweeper som jag köpte på TV-shop för ett par veckor sedan, och vips! Allt är städat och klart. En riktigt bra produkt faktiskt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.