Bilkörning varannan dag i Paris

paris-city-lights
Bara bil varannan dag. Det är från och med i måndags verklighet för Parisbilisterna. Den nya regeln ska göra stadens luft bättre och de dagar man inte få ratta sin bil  är kollektivtrafiken gratis.

Det låter nästan som ett skämt, men numera är Parisborna stadskörning kraftigt begränsad. Beroende på vilken siffra bilens registreringsnumret slutar på – bestäms när den får köras. Är siffran udda – så blir det körning på udda datum och är siffran jämn är det jämna datum som gäller. Dock så kan Parisborna använda kollektivtrafiken i stället. Sedan i fredags är den gratis och så länge de nya bilrestriktionerna gäller – så kommer den att fortsätta vara kostnadsfri. Restriktionerna kommer att beslutas fortlöpande och beror på hur dålig luftkvaliteten i den franska huvudstaden för tillfället är.

Knasigt nog så måste alltså bilisterna dels hålla koll på vilka datum de får köra – samt om det de andra dagarna gäller restriktioner eller ej. Vidare så gäller inte restriktionerna om man har en elbil, hybrid, kör taxi eller är minst tre personer i bilen. Den som väljer att bryta mot det tillfälliga restriktionerna får böta 22 euro. Under de första 12 timmarna på måndagen bötfälldes 3 859 bilister för att de bröt mot restriktionerna. Det innebär att motsvarande 750 000 kronor plockades in brott mot ”varannan-dags-lagen”.

Christian Ternstedt
christian@mensworld.se

Mensworld
Om bloggen

Lämna en kommentar

*