Hajrädd…

Min största fobi i livet är hajar. Jag var alldeles för ung när jag och två äldre kusiner såg Jaws (hajen) för första gången. Sen dess har min rädsla för hajar varit otroligt stor. Rädslan är så stark att jag kan tycka det är obekvämt att vara långt ut i vattnet i svenska sjöar eller i svenska hav. Öresund är visserligen smalt men det är ändå öppet och det har funnits haj i Svenska hav innan. Dock kanske inte Vithaj men man vet ju aldrig.

GreatWhite2Jag har varit i alla världsdelar och badat i alla hav, men alltid med stor försiktighet. Saken är den att jag älskar vatten och älskar att bada. Så trots min fobi kan jag inte låta bli, men ändå är jag vaksam hela tiden. Jag vet att getingar dödar massa mer människor än hajar, men det spelar ingen roll. Jag är alltid orolig när jag badar. För att bli av med min fobi måste jag antagligen dyka med hajar, annars kommer jag inte bli av med den. När jag var i Egypten senast så snorklade vi två heldagar bland koraller och 1000-tals fiskarter.

Hurghada1Jag älskade det, samtidigt som jag hela tiden kollade ryggen om en haj skulle dyka upp. På Robinson första gången så simmade jag jämte en flotte på öppet hav i flera timmar. Men då var jag så adrenalinfylld samt att kameran var på, så tänkte inte så mycket på om en haj skulle dyka upp.Nu till sak, jag har ju levt på Malta i flera omgångar. Samma sak där, jag är alltid vaksam när jag badar eller snorklar.
asdasds2322332Men jag kan som sagt inte låta bli, eftersom jag älskar att bada så mycket. Sen har jag känt mig ganska trygg, då jag vet att Medelhavet inte har så många farliga hajar. Däremot visste jag att världens största vithaj fångades utanför Maltas kust på 70-talet, men trodde den irrat sig in via Gibraltar.
Prince Edward Island Great White 2Oj vad fel jag hade!!! På väg hem från pendeln idag började jag prata med en väldigt trevlig man. Var i telefon med pappa och den här herrn uppmärksammade att jag var smålänning, vilket han också var tills han flyttade till Stockholm i mitten på 80-talet. Vet inte hur vi kom in på hajar, men han visade sig vara en av Europas främsta marinbiologer, och vi pratade om vad vi jobbat med och bott någonstans, och då kom vi in på hajar. Om man har en fobi som mig, så har man också en fascination, man vill veta mer. Vi hör ständigt om Vithajsattacker från Sydafrika och Australien, men ingen från medelhavet. Således drog jag slutsatsen att det inte finns några farliga hajar i medelhavet. Fick en CHOCK när han berättade att Medelhavet har mest vithajar i hela världen! Men samtliga länder runt medelhavet gör allt för att dölja det pga turismen och rädslan som finns hos folk. Men varför sker då inte fler attacker?

Jo i Medelhavet lever tydligen vithajen på Tonfisk långt ute till havs. I Sydafrika och Australien lever vithajen mestadels på sälar som är nära land, därför attackeras människor/surfare med jämna mellanrum, misstagna för sälar på sin bräda… Nu har jag visserligen gått ner i vikt, men jag kunde säkert blivit misstagen för en säl. När jag är på Malta nästa gång så ska jag i vart fall göra allt för att inte se ut som en tonfisk…
asdasd12313123

Christian Ternstedt
Om bloggen
Namn: Christian Ternstedt. Ålder: 25+ Bor: Barcelona, Spanien Yrke: Grundare och Chefredaktör på Men´s World.se Civilstatus: Sambo
 1. Bjoern Hernefeldt
  Bjoern Hernefeldt Reply

  Jag har haft närkontakt med hajar och havsormar. Jag känner mig numera alltid otrygg när jag simmar vid kuster där det finns haj. Djävligt sätt att dö på!

 2. Gino Lundqvist
  Gino Lundqvist Reply

  Av de ca 100 hajarter som finns i världen är typ 3 st farliga för oss människor. Vi står inte på deras meny så det är mest missförstånd att de tror vi är sälar om vi blir anfallna. Har dykt med hajar halva mitt liv och de är de fredligaste varelserna man kan träffa på. Havsormar har jag dykt med tusen gånger och de är totalt chill. Så länge man inte tar tag i dem så kan de simma runt benen även om de är supergiftiga. no probs!

  • Jerka

   Bra där Gino, du hade inte många rätt?

   Det finns 350 kända hajarter och BETYDLIGT fler än 3 som är farliga för oss.

   Utom inbördes ranking har du Vithaj, Hammarhaj, Tigerhaj, Tjurhaj, Vitfenad Oceanhaj,Kopparhaj, Blåhaj, Svartfenad Revhaj, Mako , Citronhaj

Lämna en kommentar

*