Journalistik när den är som lägst!

Har tidigare skrivit att jag brukar besöka en kyrka som heter Hillsong och håller till på Nalen. I dagarna kom det uppgifter från Sveriges Radio om att hyreskontraktet mellan Hillsong och Nalen sagts upp. Hela historian är märklig och ännu ett led i att begränsa yttrandefriheten inte minst för åsikter som skiljer sig från den svenska media och kulturelit med aftonbladet i spetsen.  Journalisten Fredrik Ralstrand på Public service kanalen P4 har en interljuv med Hillsongs pastor Andreas Nielsen. Syftet är enligt honom att få en bild av kanske Sveriges snabbaste växande kyrka, och även få en bild av konceptet som senaste tiden haft skivor som toppat Itunes listorna, både i Sverige och övriga världen.

Andreas Nielsen svarar utifrån hans egna uppfattning och övertygelse på frågorna som ställs. Han säger att alla människor är lika värda oavsett sexuell läggning men hans utgångspunkt för äktenskapet är bibeln så därför viger inte han personligen homosexuella. Han svarar även att han ser abortfrågan som problematiskt men att livet är heligt och han tycker att en abort är ett misslyckande.  Som jag har hört Andreas själv säga : ”If you stand for nothing you will fall for nothing.”  Sverige behöver folk som vågar stå för sina åsikter oavsett om det tydligen inte är politiskt korrekt enligt vem?

Då det är tydligt att svaren inte passar in i den mediala ”mallen” och skiljer sig mot vad som alla tydligen måste tycka i detta land agerar Fredrik Ralstrand efter sina egna personlig åsikter. Fredrik Ralstrand jobbar på en statligt finnanserad public service. I min värld borde han ge en objektiv bild av det han rapporterar. Istället klipper han ut citat ur sitt sammanhang och kontaktar VDn på Nalen och frågasätter hur de kan hyra ut till en organisation vars företrädare har åsikter som är enligt ovan. De resulterar i vad jag förstått i att kontrakt sägs upp. Sedan kan man se Fredrik skryta på facebook att han fick Hillsong utkastad från Nalen. En kyrka med nästa 2000 medlamar. En kyrka som bedriver ett stort socialt arbete framförallt i Stockholm. Nalen Agerar antagligen efter påtryckningar av den mediala normen och det kan givitvis finnas andra aspekter i detta som jag väljer att inte gå djupare i. Jag väljer att fokusera på Sveriges radios agerande.

Aftonbladet spinner såklart vidare på detta också ”skandalkyrkan slängs ut ur nöjespalatser” Vadå skandalkyrkan? Vilka skandaler syftar de på?? Har mailat och frågat men de har fortfarande inte återkommit på vad de syftar på..

Vad har hänt i Sverige? När blev opinionen så stor att man inte lägre kan tycka annorlunda eller stå för sin tro eller åsikt? Är det ok för en journalist att agera utifrån egna övertygelser?

untitled

 

Jag mailade Fredrik Ralstrand igår kväll och fick 2 svar vid midnatt. Ja jag vet jag har inget bättre för mig än att maila en journalist en lördagkväll 🙂 Tjejen var på middag och jag kände att världen blir inte sämre av de som gör den sämre utan av de som ser på utan att göra något.

Fredrik Ralstrand svarar bland annat:

”Vill börja med att säga att jag tycker det är intressant att du tar upp yttrandefriheten. Att Andreas får vara med i SRs program och berätta om sin syn på diverse frågor är väl ett jättebra exempel på yttrandefrihet. Trots att han, för många, har en del kontroversiella frågor låter vi honom synas och höras i våra program”

Så enligt honom ska Hillsong vara glada att de får vara med, då deras åsikter inte ännu en gång passar in i mallen. Att sedan P4 hostar en rockkonsert med bandet Ghost vars mission är att sprida satans budskap är tydligen inte ett dugg konstigt.

Ett annat svar är märkligt:

”Till sist så vill jag att du ska veta att det som hänt bara kommer att gynna Hillsong. En motgång gör nämligen församlingen starkare och det som hänt kan på ett positivt sätt användas för att stärka er tro på Jesus och dessutom hitta en mer passande (större!) lokal efter nyår. Precis som Hillsong kanske upplever det nu så hade även Jesus motgångar som han övervann. Det är stort!”

Då han är en del av orsaken till att Hillsong inte kommer var kvar på Nalen är det ett märkligt svar. Men jag kan inte mer än att hålla med och är helt övertygad att det kommer dyka upp en större och bättre lokal. Framför allt är ju den nuvararande för liten med den tillväxt som sker i Stockholm.

Jag bjuder sedan med Fredrik Ralstrand till Hillsong idag (Söndag) men han avböjer trots att han inte tidigare varit där. I min värld är det märkligt att ha så starka åsikter om något utan att ens varit där och bildat sin egen uppfattning. Det är som att vara sportkommentator men aldrig sett en fotbollsmatch.

Det är dags att stå upp för vad man tycker. I ett land där biskopen av Svenska kyrkan inte ens kan säga att vägen till frälsning går via Jesus framför Mohammed har vi hamnat i ett läge som är riktigt illa. Jag är stolt över mina åsikter och kommer inte ändra dem för att ”passa” in kulturelitens” mall.

1001591101519618789617642100622940n

 

Det var överfyllt på Nalen ikväll..

 

 

 

 

 

Andreas Lindgren
Om bloggen
Entreprenör som gillar livets goda. Mitt motto är kör bara. Det finns inget som jag ogillar mer än jäntelag och avundsjuka. Låt folk lyckas och unna folk framgång. Om du är avundsjuk gör nåt själv istället:) Inget är omöjligt allt är möjligt! Kommer blogga om affärer, mode, livstil, resor och allt möjligt jag själv tycker är roligt.
 1. Andreas Skoog Reply

  Om du någon gång skulle få för dig att fundera över frågan ”Men om nu Nalen inte vill förknippas med Hillsong, vad är det då egentligen de vill förknippas med?” så hittar du en ledtråd på deras hemsida: http://www.nalen.com/KonsertInfo.aspx?HId=5&KId=3101&w=scroll

 2. Angie Reply

  Alltså detta var det värsta jag hört vad är det för skit!!!!! Varför ska hillsong inte få vara kvar !!!!!!!!
  Är världen på väg att göra oss till robotar ! Ingen Tro inga åsikter alltså ja tappar hakan!
  Jag tror Nalen kommer bli en skam plats om detta kommer ske , ingen kommer vilja stöda en sån plats ! & grymt dålig ursäkt till att dom ska bort ! Karma 😉

 3. Tony Malmqvist Reply

  Nån som vet om regimen i Nordkorea har hört av sig till denne Fredrik Ralstrand? Dom är säker väldigt intresserade av hans tjänster.

 4. Elake Måns Reply

  Jag röstar på att du med dina chipsbröst blir pastor!

 5. Andreas Lindgren
  Andreas Lindgren Reply

  Ja han var över gränsen även enlit granskningsnämden för Radio och TV.

  http://www.varldenidag.se/nyhet/2014/03/19/SR-falls-for-Hillsonginslag/

Lämna en kommentar

*