Björn Hernefeldt

 

Det finns några allmängiltiga regler för att överleva oberoende av klimat och miljö:

  • Man klarar sig utan mat ganska länge om man tar det lugnt och inte anstränger sig i onödan

Börja därför med att fixa till en plats där du har skydd mot regn och vind. Har du inget att göra upp eld med måste du göra ditt skydd så välisolerat och vindtätt som möjligt. Du skall ha ett tak vare sig det regnar eller inte eftersom du blir fuktig av daggen. Försök göra en bädd som isolerar från marken. Förbättra ditt skydd när du inte har annat att göra.

 

  • Du behöver vätska. I Sverige är det inget stort problem, men i varma länder kan det vara avgörande för om du överlever eller dör. Om det finns kokospalmer kan du öppna kokosnötter även om du är utan kniv. Du måste hitta en vass sten att slå kokosnöten mot –längs med fibrerna för att få bort det tjocka fiberhöljet sedan kan du knäcka nöten och dricka kokosmjölken. Om det finns frukt innehåller den också vätska. Rå fisk har använts av sjömän i nöd, tugga den och svälj både kött och vätska. Om du har möjlighet att göra upp eld kan du tillverka en enkel destillationsapparat av ett ihåligt palmrör och ett kluvet dito som du riggar ovanför för att fånga upp ångan. Det går åt stora mängder ved! Du kan försöka ta till dig dagg och avdunstning som du fångar upp genom ett utspänt tygstycke över en grop som du kan fylla med havsvatten. Du måste tillverka ett kärl som vattnet kan droppa ned i. Det behöver inte vara stort. Ställ det under droppet. Vatten ur bäckar går oftast att dricka och nästan allt sötvatten går att dricka om du kokar det först.

 

  • Du behöver näring. Om du är i skogen kan du äta bär, lavar, tallbarr, späda björklöv, maskrosblad, rötterna från kaveldun och massor av andra växter. Lär dig vilka som är allmänt förekommande så slipper du jobba så mycket. Nästan alla djur är ätbara om du undviker huvudet på giftormar och inälvorna från alla djur. Inälvor innehåller ofta mask. Maskar i stubbar och i jord är visserligen äckliga att äta, men om det gäller livet så innehåller de faktiskt mycket protein.

 

  • Du kan försöka fånga däggdjur, grodor, ormar, fåglar och fiskar. Tänk på att inte lägga ned så mycket energi på detta att det du eventuellt lyckas fånga inte täcker energiförlusten. Det är viktigt att du först försöker konstatera vilka djur som finns i din omgivning, därefter var de ser ut att trivas och vilka tider på dygnet de finns på de platserna. Tillverka snaror av fibrer eller sådant du kan hitta längs stränderna. Om det finns spår på marken kan du kanalisera dem mot snaran med hjälp av staket du tillverkar av små pinnar eller genom att lägga ett par stockar i vinkel mot varandra ungefär som ryssjearmar. Du kan göra fiskgift genom att bränna musselskal till aska som du sedan sprider ut i en göl eller fördämning. Försök tillverka ett ljuster eller åtminstone en gren med en liten klyka nederst för att hålla fast en orm med för att kunna avliva den riskfritt. Tryck ned klykan strax bakom huvudet och ha en kraftig käpp att slå med. Om det finns grodor kan ofta höra dem i skymningen. Ät benen. Du kan äta myror levande, men det är bra om du kan koka dem så att eventuella kvalster dör. Du kan fånga småfisk på grunt vatten där temperaturen är så hög att fisken blir långsam. Svälj dem levande så smakar de inte någonting. (Kittlar i magen!)

 

  • Rör dig långsamt, gå, se dig omkring hela tiden och lägg märke till allt du skulle kunna ha användning för. Det kan vara en burk, en plastdunk, ett stycke plast eller presenning, snören, rep, linor mm. Du behöver inte plocka upp saker på en gång. Lägg dem synligt och ta dem på hemvägen. Om du hittar en glasflaska kan du använda bottnen som brännglas. Hittar du ett starkt snöre kan du göra upp eld genom att göra en pilbåge med ganska slak lina. Lägg linan runt en träpinne som du sedan snurrar genom att såga med bågen fram och tillbaka. Skydda handen ovanför pinnen med en urgröpt sten eller ett kraftigt musselskal. Lägg ett torrt trästycke på marken att drilla mot. Samla först ihop torra kvistar, torrt gräs eller fnöske att fånga upp glöden med. Blås mycket försiktigt på det glödande trämjölet och mata med tändet. Ta reda på allt som går att elda med. Samla på dig mycket ved och håll utkik efter var det finns mer. Täck över dig så gott du kan när du skall sova. Det går åt kalorier för att hålla dig varm.

 

  • Du har inget kylskåp och mat förstörs fort! Fisk eller kött skall du äta upp på en gång innan du riskerar att bli magsjuk av skämd mat. Frukt och sockerpalm går ingenstans och håller sig bäst om du låter dem stå. Det du plockar eller hugger skall du förbruka, men ta aldrig något i onödan. Du vänjer dig vid att vara hungrig och om du tar det lugnt förbrukar du lite energi. Lägg märke till var det finns mer. Du kan koka te på alla barr från träd. Har du ingen eld, tuggar du på barren för att få C-vitamin

 

  • Gör utflykter åt olika håll och lär dig hur det ser ut i omgivningen. Om du har svårt att orientera dig kan du bryta av kvistar längs vägen så hittar du tillbaka. Djur trivs där det är fuktigt och helst där det finns färskvatten.

 

  • I miljöer där det finns ebb och flod skall du gå ut i grundvattnet där du kan hitta musslor, krabbor, sjögurkor och småfisk. Man kan äta flera sorters tång och det är en bra grönsak. På stenkanter vid havsstränder sitter det snäckor. De är små men matiga. Koka dem tills de öppnar det lock de har för ingången. Peta ut dem med en sticka och ät. Koka saltvatten tills saltet fäller ut och krydda.

 

  • Om du hittar något, nötter eller frukter som du inte känner till får du bara smaka på en liten bit och sedan låta det gå några timmar så att du ser om du blir dålig av dem. Svamp är bra mat och kan ätas som råkost, men bara om du med absolut säkerhet vet att den inte är giftig!

 

  • Var lugn, tålmodig, uppmärksam och försiktig. Spring inte, hoppa inte i onödan, du kan skada en fot eller bryta ett ben. Du kan inte springa ifatt ett djur eller springa ifrån ett för den delen. !!

 

  • Om du gör en nödsignal så gör den så stor som möjligt. Använd stenar, trädgrenar och annat för att skriva HELP eller SOS på en öppen plats. Ha alltid rökbildande materiel bredvid elden och om ett flygplan, en helikopter eller en båt kommer inom synhåll sträcker du ut armarna rakt åt sidorna, dra in dem, sträck ut dem och upprepa så länge det finns chans att du kan synas.

 

  • Håll reda på dina verktyg! Du kan inte köpa nya.

 

  • Tvätta dig alltid i stjärten när du gjort dina behov. Gräv alltid en grop som du besöker vid de tillfällena och strö jord eller sand över resultatet så att det inte blir flugor. Du kommer att få insektsbett som du klöser sönder och då är det farligt att ha flugor i såren. Tvätta hela kroppen så ofta som möjligt. Försök tillverka en tandborste eller åtminstone tandtråd eller tandpetare så att du inte får infektioner mellan tänderna.

 

 

 

 

 

 

 

Ett svar på ”Råd till blivande Robinsondeltagare från en som VET!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.