Lite då och då bjuckar jag på mina egna recept. Oftast superenkla och ibland lite svårare. Allt för att tillfredsställa alla mina olika läsares behov. En läckerhet jag hållit inne länge med men som inte alls är svår kommer jag nu presentera här. Den har några fler moment i sig så den gör man lättast ihop med sin käresta eller vän, alternativt får man förbereda allt man kan innan man kör igång – då går det lika bra. Det tar ändå inte mer än en halvtimme att fixa till. Men resultatet. WOW. Det är en sådan munorgasm som får en att undra om sex verkligen är det ultimata känslan?!  Ingen lyxrestaurant kommer någonsin lyckas slå den och du får den för en femtedel av priset om du gör den själv! Detta är helt mitt eget recept. Varsågoda!

Skaldjursrisotto

Gino’s löjligt lyxiga skaldjursrisotto

Receptet är för två personer: Dig plus: din käreste, din älskade mamma, bästa vän eller hund eller hyresvärd. Men du får bara göra den till den person som betyder mest i ditt liv. Om du är kändis och vill göra den för fyra personer istället för två får du gå tillbaks till grundskolan och klura med mattetalen du hade där eller om inte det går, anlita en konsult, för att få fram rätta proportioner på portionerna!

• Arborioris

• 6 färska gröna krispiga sparrisar

• ½ Citron

• 1 dl riven Västerbottenost (om du bor utomlands som tex i Barca funkar Permasen NÄSTAN lika bra!)

• Hummerfond (tex Bongs)

• 1 vitlöksklyfta

• 2 schalottenlökar

• 1 dl vitt TORRT vin

• 2 Pilgrimsmusslor

• 4 rökta FÄRSKA räkor

• 2 utrotningshotade stora tigerräkor (förlåt)

• 2 Ishavsräkor

• Valfri grönsallad vid sidan om

 

Ok ni är inte dumma men det är dumt att inte förbereda det man kan innan man drar igång själva risotton. Den är inte krånglig men risotton kan man inte lämna en sekund från det att man drar igång den.

Fixa grönsalladen. (tips på dressing. Lite extra oskuldsfull olivolja, lite vinäger, peppar salt.)

Koka upp vatten med två nypor salt. Kapa av de torra nedersta delarna av den gröna sparrisen choppa upp dem i 4 cm stora delar. Koka dem i två minuter, lägg dem sen att vila i kallt vatten.

Riv Västerbottenosten om ni inte redan köpt den färdigriven.

Choppa upp Schalottenlöken och pressa vitlöken.

IMG_1577

De skaldjur som inte redan är kokta/stekta fixa dem enligt gängse kutym, värm allt sen i lite olja, vin, och vitlök. Håll dem i värme under lock.

Blanda ut den koncentrerade hummerfonden med vatten enligt flaskans instruktioner så du får totalt 75 cl fond. Värm den till sjudning.

Fräs upp schalottenlöken och vitlöken i en dl olivolja så den blir blank men inte får färg. Häll i och rosta Arborioriset tills det blandats fint (1-3 min). NU ÄR DET ENDA SOM KAN GÅ FEL ATT DU INTE RÖR OCH FUKKING RÖR PRECIS HELA TIDEN! Det får absolut inte brännas fast i kastrullen! Häll i en dl vitt vin, låt det reducera till 90 %. Fortsätt rör om.

Nu nästan torrt. Häll i en deciliter i taget av hummerfonden, låt det reducera tills den är på väg att fastna då häller du i nästa deciliter… och fortsätter att rör, häll, rör, häll och rör och tills du känner dig helt rörig. Tar runt 20 minuter.

Smaka av så riset är lagom ”al dente”, alltså rätt tuggmotstånd efter din egen smak. När allt är klart, gå upp på vinden, hämta fiskespöt och fiska upp sparrisen ur blötläggningen och släng ner dem ihop med västerbottenosten i risotton och rör snabbt ihop det. KLART!

Lägg upp Risotton och släng på alla skaldjursgodsaker ovanpå. Garnera med din stolta min, citronklyftor och grönsalladen. Kvällens lyxmiddag är fixad!!! Lycka till!

IMG_1571

Ps. För att göra hela denna matlagning lite extra kryddigt rockig. Lyssna på Diztort och gör det med svartmålade naglar! Puss. Ds.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.