En unik historia:

 

Karibien är full av fantastiska öar, med allsköns fägring och proppfull med intressant historia. Att segla från en ö till en annan kan vara som förflytta sig från en värld till en annan. Flora och fauna, språk och kultur är olika, vissa är rika andra är fattiga. En del är extremt rika. Sen har vi jetsetön nummer ett, den som slår alla andra på fingrarna. Där kändisar som Pierce Brosnan och Harrison Ford har hus och som översvämmas varje år av celebriteter, skådespelare och modeller från hela värden. Den ön var en gång Sverige mina damer och herrar!

 

 

 

fahlbergskarta_stor

 

 

 

 

Kanske minns ni denna historia från skoltiden, kanske har ni besökt den själva, men den sticker ut ur mängden helst klart. En av de få öar som nästan enbart består av vita, och gatorna har lika mycket lyx att erbjuda fina damer som går runt med juveler som mest skulle passa en julgran, som St. Tropez på franska Rivieran.

 

 

 

 

VillaAN2Home

 

 

 

 

Men tillbaks till slutet av 1700-talet. Ön var rätt ogästvänlig, karg och låg lite udda till. Mest nytta hade den av en mycket bra hamn som mest utnyttjades av pirater och smugglare. Dock lyckades den svenska Kungen Oscar III få till ett frihandelsavtal mellan Frankrike och Göteborg och fick som tack ön St. Barth. Den utmärkta hamnen byggdes till huvudstad, namngavs till Gustavia och blev som störst Sveriges 5:e största stad, som blomstrade med handel, omlastningsplats av järnmalm och försäljningsplats av slavar.

 

 

 

 

st_barth_island

 

St+Barths

 

 

Sen konkurrerade grannöarna ut oss med att även de bli frihandelsplatser och inte blev ekonomin bättre av att slaveriet förbjöds. Orkaner, en stor brand som ödela nästan hela ön och med sinande ekonomi fick Kungen skicka mer och mer pengar för att hålla ön flytande. Tillslut blev det för mycket och Sverige ”sålde” tillbaks ön till Frankrike för symboliska 300.000 riksdaler efter nästan exakt 100 år (1878). En folkomröstning gjorde först i Sverige och hela 352 personer röstade för, och en emot. Frankrike fick sedan ön på fötter och idag är det en ö som är både svindyr och fantastisk.

 

 

 

 

C-r-monie

 

SvenskaStBarthlemysllskapetsbildban

 

 

 

Just utanför hamnen Gustavia ligger en klippö som heter Pain de Sucre, där jag såg Sköterskehaj sist! Dykningen är även en av Karibiens bästa. Men min personliga favoritplats är en liten strand som heter Shell Beach som har en fantastisk restaurant som heter Do Brazil och är så tropiskt vacker att man dånar. Stranden består av miljoner små snäckskal och omringas av höga majestätiska berg. Baren ligger halvt gömd i palmer och solnetgången rasar ner i havet precis där den ska. Bara kolla in dess bilder därifrån!

 

 

 

 

484174_10152321407045704_1054435776_n

 

httpmadame.lefigaro.frsitesdefaultfilesimagecacheimage-diaporama-photo201207city-guide-st-barth-shell-beach.jpg

 

8358169230_2992940e8b_o

 

nakedstbarths

 

 

 

 

Ön har en miniflygplats på en strand så badgästerna får ducka när små flygplan dundrar ner oftast från grannön St. Maartin som kan ta större flyg från Europa. Även snabbfärjor går mellan öarna dagligen. Nyår ska vara fantastiskt med stora klubbar och kändismingel överallt!

 

 

 

 

guadeloupe

 

 

 

 

Men mest spännande tycker jag det är att vandra på gatorna och se att varje gata har namn på franska men även på svenska! Än idag! Alla skyltar som beskriver kulturarv är även dem skrivna på svenska, det känns verkligen overkligt.

 

 

 

magazine-smooth-sailing-02_120706796639.jpg_article_singleimage

 

 

 

Fram till 1 januari 2012 kunde man även som svensk åka hit och jobba lika lätt som man skulle kunna åka och jobba precis varsomhelst inom övriga EU, men nytt avtal har ändrat på det tyvärr. Men den årliga stora seglingsreggatan får vem som helst vara med i!

 

 

 

 

StBarthBacket13cb_2112-620x350

 

 

Men den svenska andan lever kvar och man känner sig ändå lite nationell stolthet när man strosar runt i denna vackra pärla. Vill ni besöka St. Tropez men med tropiskt klimat och dessutom i smällkalla svenska vintern så är det hit ni ska åka – om ni har råd. Tänk att detta verkligen varit Sverige under en sådan lång tid!

 

 

st-barths

En tanke på “St. Barth – Sveriges enda riktiga koloni”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.