Ni har alla varit i paradisets Thailand. Jag har bott där i många år för flertal orsaker men en av dem är käket. Var i världen hittar man så god, kryddstark mat som inte gör en fet? Ingen av de asiatiska grannländerna slår Thailand. Japansk ligger nästan ikapp men nej. Thailand är kungen av matlagning! Den kändaste rätten de har är den rätt alla har testat på och gillat. Pad Thai. Så gott och för fega svenska gommar även inte stark. Men jag gör den på mitt sätt. Jag har lagt till lite styrka och tagit bort det enda jag inte gillar med Thaimat, nämligen all jävla socker på olika vis som de lägger till. Denna rätt är superlätt men den har många moment och lite fler ingredienser så den tar lite tid att förbereda men sen går det blixtsnabbt. Här kommer mitt recept!
Du behöver:
- Strimlad färdiglagad kyckling på valfritt sätt
- Färska kokta räkor
- Färska böngroddar
- Morötter
- Vitkål
- Salladslök
- Vitlök
- Chili
- Färsk koriander
- Kinesisk soja
- Salta jordnötter (krossa i mortel)
- Thailändsk fisksås
- Glasnudlar
Lättast är att förbereda allt innan man lagar till det (se bild).
Koka upp vatten med några nypor salt, ta bort kastrullen från plattan, langa i glasnudlarna under lock, låt stå i 3 minuter. Häll ut det varma vattnet och nudlarna i kallt vatten.
Ta fram woken. Värm i riklig olivolja på högsta värme. Släng först i strimlade morötter och vitkål. Woka någon minut. Sen i med groddar, salladslök, kryddor, soja, fisksås, räkor och kyckling. Hetta upp. Pressa ner en halv lime. (Tips, stabba limen med en gaffel som om du vore en massmördare, då går alla små kapslar sönder och du får mer saft ur frukten) Spara andra halvan i klyftor för dekoration och lite extra att pressa på den färdiga rätten.
Ta samtidigt två ägg och gör äggröra (stek i separat panna, lite olja, knäck äggen hela, rör om tills de tar fast form). Häll i woken och rör om.
Sist, sila av glasnudlarna och häll i woken och blanda runt härligheten. Servera med de krossade jordnötterna, limeklyftorna och lite korianderblad på toppen!
Ps. Jag har inte angett exakt hur mycket man ska ha av kryddor osv. Det är helt upp till din egen smak. Man slänger i det man gillar helt enkelt. Men en måttstock är en vitlöksklyfta per person, bara lite chili (detta ska inte vara en stark rätt) och framförallt var försiktig med koriandern. Ta lite i taget och smaka av, den kan lätt ta överhanden och då blir det inte gott eftersom den är väldigt kraftfull och distinkt i sin karaktär. Ps.