SAM_0282
Vill man verkligen veta vad som försiggår bakom dessa grindar?

Riksväg 26 är Sveriges längsta riksväg med sina 580 kilometer och den går från Halmstad till Mora. Vägen kallas även för Inlandsvägen syd. Jag kör en stor bit av vägen en handfull gånger per år.

Och det finns ett ställe längs vägen som fascinerar mig stort.

Hade jag planer på att sadla om till seriemördare skulle jag bosätta mig i Lesjöfors.

Uttrycket ”grå vardag” känner ni till. Det finns inget annat ställe det passar bättre på än Lesjöfors. Grått är nämligen den hetaste färgen i byn.

nlös
Den massiva fabriken som är till allmän åskådan, bara några meter från riksväg 26.
För ett par år sedan var ”owling” en sommarfluga. Klart man passade på att owla i metropolen Lesjöfors!
less2-1024x768
En bild från förra året. Står vid ingången till den mäktiga fabriken.

 

IMG_3230
Ogräset tränger sig igenom asfalten och blir högre för varje år. Parkeringsstolparna ger snart upp helt och hållet.

 

Riksväg 26 går rakt genom Lesjöfors och det som direkt drar min blick till sig är en gigantisk, nedlagd (nåja, det är väl typ ett rum som har någon verksamhet) fabrik med sin tillhörande stora, spruckna och ogräsprydda asfaltsparkering. P-stolparna står snett och mossan frodas där cykelställena stått och rostat sedan 1985.

SAM_0284
1985 stängde fabriken, cykelstället fick stå kvar.
SAM_0283
Det är tät vegetation i cykelstället i Lesjöfors.

 

Lesjöfors var en gång i tiden Sverigeledande på järn och stål. Man hade också ett bra bandylag, ”bandybaronerna” kallades de. Men när bruket lades ner för drygt 30 år sedan inleddes också Lesjöfors nedgång.

Vad gör folk i Lesjöfors? Kan man ha nån fritid (eller ett liv) där? En polare till mig passerade byn i fjol och då passade han på att besöka Stålvallen (idrottsplatsen i Lesjöfors). Där hade de nån sorts aktiviteter och idrottsföreningen drog på så sätt in lite extra stålar i kassan.

Polaren frågade en av ledarna vad de skulle göra med pengarna.

– Vi kanske åker till Örebro å ba’, sade han med en min som … ja, utstrålade uppgivenhet.

less-1024x768
Grått. Det är det som gäller i Lesjöfors. – Det är väl inte för skrikigt med den röda färgen på de korsade besticken, undrade ägaren till lyxhaket Josefs Pizzeria lite oroligt.
hshshhs
Man kan ju inte bara erbjuda typiskt långtradarchaufförkäk, vi måste hänga med i trenderna!, sa ägaren till Josefs pizzeria och beställde extra pizzasallad.
s
– Det här, det här blir hemtrevligt, sa ägaren till Josefs pizzeria när han valde gardiner till sin restaurang.
– Jag hittade exakt rätt ångestgråa färgton som vi har på byggnaden! Nu kommer turisterna vallfärda till oss!

Den naturliga träffpunkten i Lesjöfors är Josefs pizzeria, en fyrkantig byggnad i öststatsgrått, vad annars. Pizza, kebab, à la carte- och även sallader – erbjuds och maten sköljs förslagsvis ner med en vältempererad Sofiero.

Josefs pizzeria hyr även ut rum om man skulle vilja tillbringa en lite längre period i Lesjöfors. Byn inhyser även ett vandrarhem samt en affär, Coop, som ligger rakt mittemot Josefs. Mellan de två byggnaderna står ett toalettbås. Inne på pissoaren finns en klargörande skylt med en illustrering som enkelt tolkas på följande vis: rännan är ej till för att skitas i.

2010 var folkmängden i Lesjöfors 1 062 personer. Skulle inte förvåna mig om den nu låg under tusenstrecket.

Man ser i stort sett aldrig några människor ute på gatorna i Lesjöfors. Rekordet för mig tror jag är tre stycken, sommaren 2010. Varje gång jag ”stann te’ ” i Lesjöfors för att pissa så mångdubblas antalet turister jämfört med ett vanligt år.

På tisdag är jag där igen. Ser verkligen fram emot det.

SAM_0287
Classic Cars Café heter det här hemtrevliga lilla tillhållet. För att markera att man inte är något fikusfik med latte och sån skit så har man en extra skylt med texten ”Raggar Fik” (ja, särskrivet givetvis).
SAM_0288
Ett fordon utanför Classic Cars Café.
thumper
Vi ses snart igen, Lesjöfors!!!

 

 

8 svar på ”Byn som Gud glömde”

 1. Du borde bli Lessjöfors ambassadör. Dyu visar orten från sin bästa sida. verkar vara ett mycket bra gastronomiskt utbud som du helt riktigt lyfter fram. Du såg inte till Mannerström? Vad som försigår inanför grindarna+ Dagtid förmodligen ingenting men efter 23.00 drar det igång och håller på till 03.00 c.a. Du får helt enkelt smyga dit och kolla.
  Men det enda negativa med blogginlägget är bandyplan? Var är bandyplan?

 2. Ja det måste vara nån sorts ljusskygg verksamhet som de beblandar sig med där bakom grindarna.
  Bandyplanen ligger precis vid fotbollsplanen, men den är inte i bruk. Enligt uppgifter jag fått (för några år sedan) så ville Filipstads kommun inte ha med isskötseln i budgeten, det var för dyrt att driva Stålvallen under milda vintrar.
  Laget fick då köra 10 mil till närmaste ställe med is för att spela sina matcher. De hade två träningspass på stor plan under hela säsongen.

 3. Men har Bandyn i Lessjöfors dött ut? Jag har alltid förknippat orten med Bandy. Kanske skulle du via bloggen starta insamling för att rädda arenan.

 4. Hej
  körde precis genom byn och tänkte bara ……. oj oj oj.
  tjä söckte på nätet lite om byn. Men det finns inte mycket skriven. Kanske var det lite förväntad. Det är ju synd när ett samhälle blir så här man kan bera undrar vad folk jobba med? Det är verkligen synd om dem.
  Kanske vändar det någon dag …… det är i alla fall vad jag önskar de.

 5. Ja … det ser väl inte direkt ljust ut för Lesjöfors. På sommarn har de åtminstone sjön som ser lite småtrevlig ut. Men tänk vintern … mörkt, kallt, grått …

 6. Ett levande friluftsliv. Bandyplanen är i bruk. Dock inget konstfruset men med naturis. Skidstadion med 6 km skidspår på natursnö. Innebandylag. Dam, herr, 2 ungdomslag. Fotboll. Herr , barn och ungdomslag. Barngymnastik 0-6 år. Uterum. Tennisbana. Skytte…… mm. Listan kan göras lång. Sunkig genomfart? Yes… men det talar om en svunnen tid. Skola. Post. Kassaservice. Apotek. Systembolag. Kemtvätt. Tandläkare. 2 matbutiker. Servicehus. Gruppbostad. Här finns en del se du.
  Framförallt en hoper med urinvånare som jobbar ideellt för att hålla igång samhället. Lesjöfors är för stort för att kallas by.
  Och du….. det är ingen fabrik du står framför, det är ett gammalt personal hus som tillhörde Lesjöfors AB fram till 1985 när det gick i konkurs.
  Mycket av det som finns kvar ägs av De Geer. De vet ni nog vilja de är.

 7. Hahaha

  Du får inte glömma att de ha ett ”Esperantocenter” där! (mer eller mindre utdött språk, så det är säkert nedlagt nu). Min dotter kallar detta samhälle för Krokoköping efter ett ruskigt ställe i en tecknad serie. Jag brukar alltid ropa till innan vi kommer dit så att alla vaknar upp från halvslummern och kan beskåda skönheten 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.