Jodå, man får visst äta häst, såvida man inte har några sentimentala invändningar, det smakar dessutom nästan precis som nötkött, faktum är att jag inte tror du skulle känna skillnaden. Dock får man inte luras som Findus gör i den debatt som rasar i media nu, när de säljer lasagn gjort på nötkött när det i verkligheten är häst, eller till och med åsna. Det är fel, det är fult att luras. Men köper man skit som fryst micromat så får man nästan skylla sig själv. Men nu ska vi laga från grunden och vi ska laga häst!

Ingredienser:

  • ca 12 lasagneplattor
  • Köttfärssås till lasagne: 500 g hästfärs (eller åsnefärs om du kan få tag på det)
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • En handfull färska champinjoner
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 glas rött vin
  • 1 buljongtärning
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk basilika
  • 1 tsk chilipeppar
  • Bechamelsåsen till lasagne:
  • 0,9 l mjölk
  • 60 g mjöl
  • 60 g smör
  • 0,5 tsk riven muskotnöt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram riven mozzarellaost
  • 50 gram riven parmesanost

Tillagning:

  1. Hästfärssås till lasagne: Hacka ihop alla ingredienser och bryn dem i smör
  2. Tillsätt tomatpuré samt kryddor och mjöl. Rör om och stek någon minut till.
  3. Häll över ett glas vin. Koka några minuter.
  4. Låt gärna köttfärssåsen koka tills det mesta av rödvinet har reducerats.

 

  1. Bechamelsås till lasagne: Smält smöret i en stor kastrull.
  2. Tillsätt mjölet i det smälta smöret. Sleva runt ordentligt.
  3. Häll i mjölken lite i taget och rör ut mjölet under våldsam vispning. Koka upp under omrörning.
  4. Låt koka 5 minuter under omrörning, smaka av med muskot och salt.
  5. Rör i hälften av mozzarellaosten i bechamelsåsen.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Börja med bechamelsås i botten av ungsformen och varva sedan i lager med lasagneplattor (helst gröna) avsluta med bechamelsås och lite riven permesanost samt resten av mozzarellan på toppen.
  8. Grädda lasagnen i ugnen i ca 20 minuter eller tills lasagnen har fått en fin färg och är genomvarm.
  9. Ta ut lasagnen och låt den svalna och choppa ihop en fräsch sallad. Servera med ketchup.

Kramiz – Gino Lundqvist —

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.