Liverpool nära att bryta dominansen och bli sjätte segrare av Premier League

liverpool1Får publiken på Anfield äntligen se sitt kära Liverpool ta hem Premier League-bucklan? Foto: Andy Philip

Liverpool är nu nära att bryta dominansen och bli den sjätte segraren av Premier League.  Låter rubriken märklig? Det är väl fler lag genom historien som tagit hem segern i engelska högstaligan än fem? Absolut, men Premier League, den nuvarande formen av högstaliga, skapades faktiskt så sent som 1992/1993 och den har än så länge bara vunnits av fem lag.

Liverpool har nu chansen att bli det sjätte. Manchester United, Blackburn, Arsenal, Chelsea och Manchester City. Där har ni lagen som hittills har tagit hem titeln i den nuvarande versionen av högstaligan i England, Premier League. Bland de fem segrarna har titeln företrädesvis gått till Manchester United (hela 13 segrar) medan Chelsea och Arsenal kommer på delad andraplats med tre titlar var. Förutom Blackburns seger säsongen 1994/1995 har dominansen mellan de tre lagen med flest titlar var påfallande fram tills att Manchester City fick stora investerare och kunde ta sin blott tredje titel i historien, alltså alla engelska högstaligor inräknat, och sin första i Premier League.

Efter tränarkaoset med den underpresterande David Moyes i fjolårsvinnarna Manchester United, en återkomst och nytt lagbygge för José Mourinho i Chelsea, ett Manchester City som inte helt kunnat hantera framgången och bitvis hackat i spelet, samt ett Arsenal som fortsatt kämpar med att komma tillbaka till glansdagarna i början av årtusendet, så är det inte helt konstigt att det i årets Premier League finns utrymme för ett storlag som länge smugit i skuggan: Liverpool FC. Liverpool har länge ansetts underprestera, undantaget den fantastiska framgången då man helt oväntat vann Champions League säsongen 2004/2005, och istället för att ses som titelutmanare har man säsong efter säsong tippats hamna på övre halvan snarare än den absoluta toppen.

I år har man bjudit på en makalös säsong där man gått som tåget och slagit ner motståndet med ofta förkrossande siffror. I skrivande stund toppar man serien efter 36 spelade matcher med 80 poäng och 96 gjorda mål. Två poäng bakom smyger Chelsea på andraplatsen och därefter kommer City med en match mindre spelad och bättre målskillnad (åtta mål). Vinner City den match de har till godo går de alltså upp i serieledning i nuläget, något som Liverpool givetvis vill sätta stopp för genom att fortsätta ösa in mål.

Skulle Liverpool stå som segrare i slutändan är det nog fler än lagets store ikon och lagkapten Steven Gerrard som skulle jubla. Trots att City bröt de andra lagens dominans häromåret så är det först om ett lag som Liverpool skulle vinna som man kan tala om att det åter blivit en liga som alla lag kan vinna. City kunde ta sin seger mycket beroende på de till synes obegränsade resurser som pumpades in i klubben och gjorde att man kunde köpa till sig ett stort antal världsstjärnor, precis som Chelsea gjorde när Roman Abramovich gick in i klubben 2003 och man vann ligan året därpå. Med andra ord var det egentligen inte tal om en dominans som bröts av City utan snarare om ett lag ytterligare som adderades till den övriga dominansen.

När Liverpool nu har chansen att ta hem ligan sitter med andra ord säkerligen många ute i världen som inte hejar på något speciellt av topplagen, och mer gillar engelska ligan överlag, och hoppas på att Liverpool tar hem ligan. För en ökad spännings skull och en mer intressant engelsk fotboll. Dominanser är till för att brytas och Liverpool är på god väg att göra detta genom att bli sjätte segrare i Premier League. För att ständigt följa uppdateringar med nyheter om Premier League samt följa upplösningen och lägga bets, kan man med fördel besöka bet365

Christian Ternstedt
christian@mensworld.se

Mensworld
Om bloggen

Lämna en kommentar

*