Matpatrullen har alltid uppskattat att Stockholm bjuder på mat ifrån så otroligt många olika länder och kulturer. Denna gång gick vi all in för Tyskland på restaurang Bierhaus som ligger i ett hörn på Tegnèrgatan 10, närmaste T-bana Rådmansgatan. Det kändes rätt nu när Oktoberfest är i antågande och säga vad man vill om Tyskland men riktigt god öl producerar de!

b1

Det är lite som att gå in i en annan värd när man stiger in genom dörren och hovmästaren hälsar en välkommen i äkta lederhosen! Att sen börja med att läska strupen från ett urval av 17 olika tyska ölsorter får en verkligen att komma i rätt stämning. Själv fastnade vi för just Warsteiner Pils som serveras i särskilda ölstop. Inredningen är tidstypisk klassisk ölhall från 30-talet, med långbänkar och träväggar och ofta högljudda gäster.

b3

Långkok är något av Bierhaus specialitet. Dyrast på menyn är Haxe med vitkålssallad, lök och potatismos. Haxe är fläsklägg med ett stort ben i. Eftersom den tillagas som långkok är köttet så mört att det bara faller av benet när man petar på det. Otroligt mört och gott. Rätten är visserligen dyrast på menyn (270 kr) men den är så otroligt stor att den för två personer passar utmärkt att delas på. Skulle man mot förmodan inte vara helt mätt så är de tyska korvarna fantastiskt goda. En bricka med handgjorda Bratwurst eller Knackekorv ihop med surkål är en riktig höjdare. Men varm surkål, är det verkligen ätbart kanske du tänker? Jodå, det är faktiskt förvånansvärt gott!

b6
Haxe – långkokt fläsklägg

b2

Sedan finns det MASSOR med fler typiskt tyska rätter som Wienerschnitzel, Semmelknödel och allt möjligt kul. Det är ganska tung mat så man ska nog vara ordentligt hungrig när man kommer hit. Rätterna är även lite torra. Såserna lyser helt med sin frånvaro, men känns inte superviktigt. Bierhaus finns även i Malmö på Drottninggatan 36! Du bokar här. Auf wiedersehen!

/Av Gino Lundqvist

gino@mensworld.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.