Recension – The Amazing Spider-Man 2

the-amazing-spiderman-2
Det är mycket som känns bekant i den här uppföljaren, från Sam Raimis filmer såväl som andra superhjälterullar. Men underhållande är det och både action, effekter och skådespelare är på hög nivå.

Även om det är lite svårt att se poängen med en reboot av en filmserie med endast fem år på nacken så fann jag ”The Amazing Spider-Man” vara ett utmärkt superhjälteäventyr. Och ska man dra jämförelser med Sam Raimis trilogi så var det både snyggare, mindre fjantigt och intressantare karaktärer såväl som skådespelare. Det sistnämnda har man uppgraderat i den här tvåan vars imponerande ensemble innehåller inte mindre än tre Oscarsvinnare. Förutom att Andrew Garfield och Emma Stone lyckas överträffa sina insatser i första filmen så får vi Jamie Foxx och ”Chronicle”-stjärnan Dane DeHaan som skurkar – två inte självklara men väldigt lyckade castingval.

Storyn är full av inte helt obekanta sidolinjer. Den av olika anledningar omöjliga kärlekshistorien med många ”om” och ”men”. Den stackars osynliga nörden som med nyfunna superkrafter tar ut sin vrede på i stort sett alla. Giriga företagstyper som hugger varandra i ryggen. Sökandet efter sanning och identitet. Ja, det är lite av typen vi sett förut. Men samtidigt är det sevärd serietidningsunderhållning som galant varvar action, humor, kärlek och t.o.m. lite lättsmält drama. Både vår titelhjälte och hans Gwen utvecklas men även nya rollfigurer får kött och blod. Specialeffekterna är läckra som väntat, fightscener effektiva och kärlekshistorien söt (att Garfield och Stone är ett par på riktigt bidrar med en särskilt laddad kemi). Det är en film som trots sin rejäla speltid aldrig blir tråkig.

Betyg 4/5

Christian Ternstedt
christian@mensworld.se

 

Mensworld
Om bloggen

Lämna en kommentar

*