Vin måste, precis som vi människor, andas. Dock inte för att kunna leva utan för att kunna smaka bättre. Genom kontakt med syre kommer nämligen vinets verkliga smak och arom fram. Allt det gottiga helt enkelt. Dofter som jord, kåda, kotte, eld, ekplanka, citrus och allt vad det kan vara. Därför bör vinflaskor öppnas ett bra tag innan vin ska drickas.Men det har man ju inte alltid tid med. Så när den spontana lusten till ett glas gott vin dyker över dig är Vinturi Vinluftare din nya bästa vän. Med sin snillrika konstruktion luftar den ditt vin lika snabbt som det tar att hälla upp ett glas. Låt helt enkelt vinet rinna igenom tratten så tillförs exakt rätt mängd syre i exakt rätt hastighet och resultatet blir ett gott glas vin. Färdigt att hälla i munnen, rulla runt, svälja och njuta.
Är du bekant med Bernoulllis princip? Den säger att när en vätskas hastighet ökar minskar dess tryck. Det gör att när vin hälls genom en Vinturi och vinets hastighet ökar så bildas ett undertryck vilket gör att luft dras in genom två kanaler på sidorna och blandas med vinet. Vinluftaren är noggrannt konstruerad för att ge en perfekt luftning på ett par sekunder! Vinturi Vinluftare mäter 14 cm (L) x 5 cm (D) och finns hos flera svenska återförsäljare. Den är i första hand gjord för luftning av röda viner, men funkar även med vita och varför inte prova den med din konjak? Den kan även diskas i maskin så det är mycket smidigt att få den ren.
Christian Ternstedt
Christian@mensworld.se