Hösten är här och det betyder att luften blir både kyligare och torrare. Och om du är en kille med skägg vet du förmodligen redan att ditt ansiktsmöblemang inte är immunt mot vädrets makter. Om du vill slippa torrt, kliande skägg och flagnande hud under de kommande månaderna är det dags att steppa upp din skäggvård. Här är allt du behöver veta för att hålla skägget i toppform i höst – och vi tar också tag i den stora frågan: Trimma eller låta växa?

Varför Skäggvård är Viktigt på Hösten

Okej, så varför är det så viktigt att ta hand om skägget extra noga under hösten? Enkelt: luften blir torrare. Och vad händer när luften blir torrare? Jo, ditt skägg och huden under börjar bete sig som om de vore i Sahara – torrt, strävt och kliande. Inte nog med det, om du har ett längre skägg kan stråna bli spröda och börja brytas av om du inte tar hand om dem.

Du vill inte se ut som om du precis krälat upp ur en öken, eller hur? Med rätt skäggvårdsrutin håller du inte bara skägget mjukt och snyggt, utan du slipper också den där irriterande klådan som ofta kommer när huden under skägget blir för torr.

Trimma eller Låta Växa?

Den eviga frågan när vi går mot kallare tider: Ska du trimma skägget eller låta det växa vilt? Här är ett par saker att tänka på innan du fattar beslutet.

  • Låta Växa: Hösten är en perfekt tid att låta skägget växa ut. Ju längre skägg, desto mer skydd för ditt ansikte mot kyla och vind. Det är som en naturlig ansiktsvärmare! Dessutom, vem gillar inte ett rejält skägg när det börjar dra mot vinter? Om du låter det växa bör du dock vara extra noga med att hålla skägget återfuktat och rent, så att det inte blir ett hem för hudflagor och irritation. Se till att använda en skäggolja varje dag för att både skägget och huden under får den fukt de behöver.
  • Trimma: Om du inte riktigt är redo för vildvuxet Viking-skägg kan du trimma det till en kortare och mer hanterbar längd. Det är lättare att hålla rent och snyggt, och du slipper eventuella tovor och trassel som kan uppstå i ett längre skägg. Kom bara ihåg att även om du kör kort, så behöver du fortfarande återfukta. Ett kort skägg kan också drabbas av torrhet och irritation om du inte tar hand om det.

Din Höstliga Skäggvårdsrutin – Steg för Steg

1. Rengör skägget
Börja med att tvätta skägget regelbundet. Det är lika viktigt som att tvätta håret på huvudet. Använd en skäggtvätt eller mild tvål som är specifikt framtagen för skägg. Vanligt schampo kan torka ut både skägg och hud. Rengör skägget 2-3 gånger i veckan för att hålla det fräscht, men inte mer än så – för mycket tvättande kan faktiskt torka ut det.

2. Återfukta som en boss
Efter att du tvättat skägget är det dags för det viktigaste steget: skäggoljan. Den hjälper till att återfukta både skägget och huden under. Bara några droppar räcker långt. Gnugga oljan mellan handflatorna och massera in den från rötterna till topparna. Detta gör ditt skägg mjukt, följsamt och ger det en schysst glans. Om du har ett längre skägg kan du även använda skäggbalsam för att ge det lite extra näring och kontroll.

3. Trimma vid behov
Även om du vill låta skägget växa är det viktigt att hålla kanterna snygga. Trimma konturerna på kinderna och halsen så att det inte ser rufsigt ut. Använd en bra skäggtrimmer och ta dig tid att få till symmetrin. Låt skägget växa vilt, men håll det under kontroll.

bild från braun

4. Borsta och forma
Ett skäggborste eller skäggkam är din bästa vän, speciellt om du har ett längre skägg. Borsta skägget varje morgon för att reda ut tovor och stimulera blodcirkulationen i huden. Det hjälper också till att fördela oljorna jämnt genom skägget, vilket ger det en jämnare och friskare look.

Undvik Klåda och Irritation

Kliande skägg? Ingen höjdare. Det bästa sättet att undvika den där irriterande klådan är att återfukta, men du kan också använda en skäggkräm för att ge extra fukt till huden under skägget. Om du är ny på skägg, kan huden behöva lite tid att vänja sig vid alla nya hårstrån, men ge inte upp – fukta och håll ut.

Oavsett om du är en Viking-wannabe eller föredrar ett kortare, mer prydligt skägg, är hösten tiden att ta din skäggvård till nästa nivå. Genom att hålla skägget rent, återfuktat och snyggt trimmat kan du se till att ditt skägg inte bara överlever, utan också frodas under de kommande kalla månaderna. Så kom igen, ta hand om ansiktsmöblemanget och låt skägget blomstra i höst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.