Jo. Det är faktiskt mer romantiskt att laga en middag till sin älskade denna kommersiella påtvingade kärleksdag än något annat. Just därför att då blir den inte kommersiell, utan istället högst personlig. Det är sådant som uppskattas. Att slänga ut pengar på en dyr middag är ju fint men det kräver ju inte så mycket personligt engagemang. I slutändan är det väl ändå det som löser biljetten till de riktigt heta scenerna i sänghalmen?!?
Nu råkar jag ha en tjej som älskar att laga mat lika mycket som jag så vi gjorde allt tillsammans. Trots två superstarka viljor med ibland olika åsikter så kom vi överens riktigt bra tillslut och resultatet blev en kulinarisk orgasm. Vi firade även tjejens lillebrors födelsedag så vi ansträngde oss lite extra. Det blev en succé såklart. Receptet bjuder jag på här!:
Sunday Roast – Gino’s Valentines Lamb Special, Greek Style (för 2 personer)
För roast griljering:
- 2 tjocka lammstekar/kotletter med ben
- 2 morötter
- 3 charlottenlökar
- 1 orange paprika
- 1 hel vitlök
- 1 Zuccini
- 1 ask Coctailtomater
- 3 potatisar
Choppa upp allt utom lammet i stora delar och sprid ut det på en djup långpanna. Sätt ugnen på 180 grader. (Helst varmluft om möjligt) Krydda lammstekarna med timjan, rosmarin, peppar, salt (helst flinghavssalt ”Maldon”), koriander och basilika. Gör små snitt i stekarna och dryck ner smala tunna vitlöksskärvor och rosmarin i snitten.
Drizzla rikligt med extra oskuldsfull olivolja över allt. Häll i en deciliter vitt, torrt vin över allt. Lägg stekarna ovanpå grönsakerna. In i ugnen i totalt 1h, 15 minuter.
Grekisk sallad:
- 1 orange/röd/gul paprika (ej besk grön)
- ½ gurka
- 1 paket fetaost
- ½ burk kalimatioliver
- 1 paket kaninmat (ruccola, roman, babyspenat, maché, blandat eller en av dem)
- 2 kvisttomater
Extra twist: En halv rödlök men MARINERAD! Skär dem i stora ringar. (Lägg i marinad i kylen ihop med olivolja, vitvinsvinäger, peppar, salt och en tesked honung.) Marinera tills serveringdax.
Tzatziki:
Köp färdig. Eller gör egen med:
- 2 dl grekisk/turkisk yoghurt
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 nypa salt
- 1 nypa peppar
- ¼ finriven gurka (krama ur överflödigt vatten)
Blanda allt – Kyl i kylen!
Bon Apetite! (och ha ett skönt belöningsligg ikväll!)