synden
Känsliga besökare avråder vi från denna utställning . I maj tar Spritmuseum i Stockholm ett erotiskt grepp, med en utställning som blir en orgie i lust, last, sex och sprit.

Tänk er följande Scenario, ett killgäng är ute och vandrar i bergen. De sätter sig ner för en dryckespaus.
– Grabbar, det blir inte bättre än så här! säger en av dem när han knäckt en öl. Killen har fel. Plötsligt dimper en bur med kokade kräftor ner från himlen. Strax därpå hissar en grupp tjejer sig ner från en klippa. De har platinablonda peruker och är klädda i minimala kamouflagekläder. Det är The swedish bikini team! Tejerna dansar en sexig dans så att deras små silverryggsäckar guppar. Hajk-killarna blir lyriska.

Tro det eller ej så är det en amerikansk reklamfilm från Old Milwaukee Beer som gjordes på 90-talet, men är långt ifrån den sista välspridda bilden av svenskar som lättklädda och lättfotade. I slutet av maj får den svenska synden en hel utställning på Spritmusem, där man tar grepp om vad som egentligen format bilden av Sverige som sexets och spritens förlovade land. Här ska besökarna få kika in i olika titthål och se banbrytande filmsnuttar, Playboy-omslag och texter som skapat myten om det oblyga folket.

Men allt började med två kontroversiella filmer på 1950-talet. Det slår utställningsproducent Anna-Karin Svanberg fast när hon berättar om den svenska syndens historia.Det är uppenbart att både ”Hon dansade en sommar” och Ingmar Bergmans ”Sommaren med Monika” utgjorde startskott för myten om svenskarna som fulla och lättillgängliga. Dessa filmer var nämligen mycket mer vågade i sitt uttryck än många andra länders filmer på 50-talet. I utställningen visas en scen ur filmen där Monika och hennes pojkvän sjunger ”Helan går”, halsar ur en brännvinsflaska och fyllehånglar på klipporna. En av anledningarna till att filmen fick namnet ”Story of a bad girl” när den visades på biografer i USA.

Men den svenska synden handlar inte bara om erotik utan även om alkoholpolitik. Det kunde den radikala författaren och debattören Susan Sontag avslöja när hon 1969 publicerade artikeln ”A letter from Sweden” i den amerikanska tidskriften Ramparts. Efter att ha bott i Sverige några månader konstaterade Sontag att myten om svenskarna behövde uppdateras. Svenskarna var alltså inte bara besatta av sex, utan även av sprit! Sontag konstaterade: Att köpa alkohol gav svensken en känsla av att utföra en olaglig handling och våra Systembolag såg ut som något som hämtats från Sovjet eller DDR. Denna bild fortsatte sedan att spridas. Svenskarna fick nu ett rykte om sig att förvisso älska sin nakenhet, men också att vara deprimerade, alkoholfixerade och hårt kontrollerade av staten.

Under slutet av 60-talet kom ytterligare en svensk film som fick konservativa debattörer att gå i taket. Det var sexualupplysningsfilmen ”Kärlekens språk” som på ett pedagogiskt sätt visade allt ifrån onani, preventivmedel till gravidsex. När den banbrytande filmen hade premiär i London blev det demonstration på Trafalgar Square. Över 30 000 personer dög upp med plakat-budskap som ”Sverige – mer porr, mer alkoholism, mer självmord och mer gonorré för varje år”.

Utställningen pågår mellan den 22:a Maj 2014 till den 11:e Januari 2015.

Christian Ternstedt
christian@mensworld.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.