En snurrande intervju:

 

På FLOWsthlm tränas en fantastisk akrobatik. Nästan som en konst. Styrka, vighet, teknik och uthållighet är egenskaperna som krävs för bemästra eller rättare sagt bli ett med ja…en stång! Ägarna och instruktörerna heter Ida Rosén, en härlig söderböna och glad tjej som tagit SM-medalj i Cheerleading samt Sara Lumholt, den skönsjugande, vackra och dansanta stjärnan från A-Teens. Nu vill vi såklart veta vad sjutton de håller på med. Tränar de upp strippor eller vad är det frågan om?

 

 

 

AishaNeedle

 

 

 

Hej, kan ni förklara vad Poledance/Polefitness egentligen går ut på? Har hört fler och fler som börjar gå på detta?

 

Ja, det är verkligen jätteroligt att fler börjar få upp ögonen för det och framför allt, att acceptera och respektera det som träningsform. Man skulle säga att det vi gör hos oss är lite av en stilren kombination av det vackra och sensuella man kanske först tänker på när man ser en glänsande metallstolpe och något som kallas för ”Chinese pole” som är lite mer vanligt inom cirkusvärlden och dominerat av män som utförare. T.ex. inom CirkusCirkör och Cirque du Soleil, där man gör helt vansinniga akrobatiska övningar och volter och trotsar tyngdlagen så gott det går.

 

 

 

OnPoleSara

 

 

 

 

Det låter ända ganska långt från vad strippor gör, men om man nu har en flickvän och vill att hon ska lära sig dansa med en stång, kan det vara en bra idé att köpa ett presentkort och en egen stång till sovrummet, då under förevändningen ”att det bara är träning” och sen hoppas på mer?

 

Haha tyvärr måste jag nog göra dig lite besviken på den frågan. Tror att de flesta pojkvänner, min egen inkluderad, tycker att hypen kring att ens flickvän pysslar med Pole fitness är överdriven. Istället får man en tjej som kommer hem med blåmärken här och var när hon har övat stenhårt på att kanske orka hänga kvar upp och ner i bara ett ben. Men absolut, en stor fördel jag själv kan gå i god för är en vunnen självsäkerhet och trygghet i min egen kropp, att faktiskt få våga känna sig lite sexig ibland när man klarar av en snygg snurr eller koreografi. Man lär sig att titta på sig själv utan att stirra sig blind på hur man ser ut rent kroppsligt, efter bara ett par gånger i studion i korta hot pants glömmer många nästan bort att det är helt upplyst och man är lättklädd, man ser bara hur cool man faktiskt är som klarar av den där övningen som verkade så svårt för några veckor sen. Det är sexigt tycker jag, den självförtroendeboosten man får då. Sen om man inte kan komma förbi på en kurs har vi ju distanskurser också där man får hem en stolpe och videoövningar och hela kittet, då kanske det är lättare som pojkvän att heja på och kanske smygprova själv?

 

 

 

SaraIda-Friends-Arena

 

 

Ni utför ju en del helt fantastiska tricks. Jag såg något som kallades för Russian hmm.. någonting? Såg nästan onaturligt häftigt ut!

 

Russian Splits syftar du nog på. Ja, som sagt, många av de mer avancerade övningarna handlar nästan om att trotsa naturens tyngdlagar! Målet i t.ex. en Russian splits som den kallas är att med endast ena foten och händerna kvar på stolpen luta ut hela kroppen i en split upp-och-ner och hamna horisontellt med golvet. Den övningen kräver förstås mycket vighet för att få att bli optimal, men det finns otroligt mycket andra roliga trick där man knappt behöver kunna nudda sin tår.

 

 

 

253203_10151471055472981_1100739851_n

 

 

Händer det inte att dansarna tappar greppet om den där glatta stången, åker i backen med huvudet före och knäcker nacken?

 

Peppar, peppar, måste jag säga här! Det har aldrig hänt mig eller på någon av mina eller mina kollegors klasser att någon skadat sig allvarligt, vi är väldigt noga med att saker och ting sker i rätt ordning så man känner sig trygg med hur man tar sig ner om något känns osäkert. Jag brukar jämföra det med gymnastik, man kan inte uppmuntra någon att göra den svåraste volten i ett program innan man vågar göra en kullerbytta. Men visst är det en riskfylld sport om man inte är försiktig.

 

 

CaféBärsFLOWsthlm-820x546

 

 

FLOWsthlmCaféBärs8-820x452

FLOWsthlmCaféBärs3-820x455

 

Är det inga killar som kommer och tränar? Såg att Café Bärs gjorde ett försök hos er, det såg inte så lyckat ut på din min.

 

Nja, i Sverige är ännu det manliga deltagandet ganska lågt tyvärr, men det är många som är nyfikna! Det blir en hel del svensexor så här på sommaren, precis som grabbarna i Café bärs gjorde, och det roliga där är att reaktionerna nästan uteslutande är ”Det här var mycket svårare än jag trodde” och de blir lite snopna när jag får ”flaggan” att se ut som en barnlek och de knappt får fötterna att lyfta från golvet. Men vi har fått flera frågor om det och får vi bara ihop till en full klass är det klart vi gör det! SM går av stapeln för 3:e året i år och 2011 var det en kille som vann och förra året delade de faktiskt upp män och kvinnor till och med.

 

 

 

IRONXFLOWsthlmExtraweigth

 

 

 

Ida, du tog först medalj i Cheerleading och nu håller på med Poledance. Det är ju ändå två sporter förknippade som rätt ”sexiga” med mycket split, vida bensparkar och visande av mycket hud. Vad för slags tjej är man om man väljer denna sport?

 

Oj, svårt att säga, det finns verkligen inte stereotyp även om man lätt kan tro det, våra elever är vilt blandade i ålder, storlek, färg, form, you name it. Och ja du, från att ha varit bollsportstjej hela min uppväxt vet jag inte riktigt vart intresset för dessa supertjejjiga träningsformer kom ifrån. Jag själv är egen företagare, f.d. säljare, hobby/självlärd programmerare som bygger hemsidor d.v.s. datanörd som helt enkelt gillar att prova nya saker. Jag tycker att det häftigaste med sporten är kickarna man får när man klarar något nytt, oavsett vilken nivå det kan tänkas vara på, att få kontroll över kroppen och sätta ihop några snygga danssteg och piruetter i början kan vara en aha-upplevelse för många.

 

 

20121124-194219

 

DSC1817

 

Läs mer på flowsthlm!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.