Välkommen till arbetslöshetsbloggen:

Tjena bloggen, låt mig ta med er på mötet med arbetsförmedlingen.

Första dagen som arbetslös kan man anmäla sig på AMS. Viktigt att inte missa dagar om man haft vett nog att ha lite akassa i bagaget.

Saker som står att du behöver ha med dig:
– Betyg
– Arbetsgivarintyg

Ärligt vem skulle anställa mig på mina gymnasiebetyg? Sist var väl när jag sökte sommarjobb typ.

11:00 tar en lapp nr 291, det är 267 just nu … jaha, vafan jag har ju tom förberett allt som bara går på Internet, självregistrering kallas det visst … ser en kvinna komma fram och är där första gången ..
” har du självregistrerat dig?” – i guess not, det är väl därför hon är här?

Blir hänvisad till en dator på egen hand … säkert väntat länge som fan.

Stämningen är riktigt tung här inne, går knappt andas. Fläckarna på tapeten är inte färg som saknas, det är uppgivenhet och ångest. Ganska fort inser jag att en vit, blond, blåögd man i 30 års åldern inte är den direkt utsatta gruppen i rummet ‪#‎perspektiv‬ ‪#‎hashtag‬.

Beep 11:55 … fan inte ätit än, periodisk fasta my ass, fortfarande inte min tur, en snubbe står i disken och ropar upp nr efter nr .. EN snubbe? Ingen arbetsbrist direkt, arbetslös, inte här inne givetvis, humor.

291 ….

Tja, första dagen arbetslös, fixat allt på nätet innan (self-five på duktighet, även kopplat e-leg redan för ”uttökad” behörighet, fattar inget, behörighet till vad? mig själv? )

– jaha vad bra, då skriver jag ditt namn här så får du vänta lite till på någon:

”hah, jaha? ok givetvis”

Det visar sig att dom små rummen som folk blir ledda in till är dessa ”någon” som kommer och hämtar mig, lite som en alien adoption. Vad finns i rummet? Går det att äta? Hur ser denna någon ut? Kommer han avgöra in framtid? Har han ett jobb? Kan bara tänka mig en bråkdel av frågorna från folk med riktigt andra förutsättningar ställer sig .

12:25 …

– Erik?
”Japp! ”

– Erik S ?
”Ja, eller Strandberg går ju bra givetvis, står ju på lappen … ”

tänk om ingen skrivit lappen.

– Jag känner igen dig .
” Mjaså du, var?”
– Jag vet inte riktigt .. hmm
” Är du ute mycket i Jkpg?
– nja, aldrig, är nykterist oxå
” Kollar du för mycket på tv? ”
– nej inget typ
” Kollar din tjej för mycket på tv ?
– nej har ingen tjej…

Jaså det säger du ..

Vi sitter och småpratar lite, jag märker att han inte är van vid att träffa sådana som mig. Jag kanske är ett lätt fall? Han hämtar upp det jag gjort på nätet … klickade runt lite, rätt mycket saker han var tvungen att göra för att komma vidare. Förstod inte hälften, jag har ju skrivit vad jag gjort, vad jag kan.

1. Jag har inget funktionshinder
2. Jag är mellan 24-34 år gammal
3.

Minns inte dom andra 10 sakerna som han var tvungen att fråga som dom redan visste … men så var det, det skulle bockas i, annars kommer chefen.

Systemet bedömde mig som: Mycket goda chanser till arbete

Fan vad bra, då vet jag att jag inte är värdelös.
”Vad tycker du själv då?”
– Well jag tog ju det här jobbet för att jag kanske skulle kunna bedöma, ingen vet ju hur du är som person genom det här systemet ..
”Mmmm vi tänker nog samma .. ”

Stackars handläggare .. han är en bra kille, lite yngre än mig. Ville nog hjälpa folk, hamnade där.

” Ärligt vad är det för system ni har? Sånt där kodar ju mina vänner ihop på en vecka … ”
– jo … jag vet .. nästa system investerar AMS mer än 2 miljarder i ..
”haha okej, well, kul, vem ska jag rösta på för att detta ska bli bättre i valet?”
– jag vet faktiskt inte ..

Han klickar vidare, kopierar massa färdiga texter från word in i systemet. Mycket underligt.

Aha just det, jag ska ju bli inbokad på en informationsträff om hur man ska skapa ett CV … please måste jag? Kolla på mitt CV så ser ni att jag inte behöver gå på en träff med 40 uppgivna människor .. Men den är obligatorisk.

Jag skjuter den så långt fram som möjligt …

Jag får en folder, en liten pärm, en handlingsplan … du ska söka jobb. Varje månad mellan 1a och 14a ska det rapporteras vad som gjorts inom ”temat” att söka jobb. Det kan vara allt från att gå på en mässa som är inom något ens i närheten, kanske en fika med någon chef? En utbildning? Allt räknas, fan vad nice jag sitter redan och funderar på hur lätt det är att blåsa systemet om man bara vill.

Åker man på intervju 5-10 mil bort får man även ersättning för resan, som lite hjälp på traven. Fan det är ju bra ändå, första riktiga bra grejjen.

” det kommer gå bra för dig, du är ju driven, har ett mål och är färsk på marknaden ”
– jo det har jag fattat, jag antar att jag är lyckligt lottad, eller nej jag menar … jag har gjort många val som tog mig hit jag är idag.

Det var en bra kille, han vill hjälpa folk.

Om det finns något parti där ute som har tänk att göra AMS till något som är bättre än vad jag själv skulle kunna göra, låt mig veta.

Jag är glad att det finns ett system som gör att jag är berättigad pengar när jag blir arbetslös. Jag har betalat akassa i typ 8 år, helt jävla sjukt. Men att bli motiverad och peppad för att hitta jobb, det behövs något annat.

Puss på er.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.