2015… vilket jävla konstigt år. På alla sätt. Älskar ju att summera komplicerade saker och min något haltande tradition har alltid varit att skriva en ljuv årskrönika. På så sätt kan man från luften, där man lätt försvinner in i stratosfären, hitta jorden, när man flyger iväg för långt i luftskepp och hitta vad som är verkligt, äkta och viktigt. Ett år fyllt av skandalartade saker som har berört landet men inte mig som person, bara mina känslor och värderingar.

Sweden, Stockholm, Sodermalm, Lake Malaren, boats and town hall,sunset

Ett riktigt svårt år att beskriva i sak. Suspekt och kaosartat. Men jag får väl börja med enkla mig först. Viktigast av allt är att jag efter 15 år äntligen är tillbaks i Stockholm. Min hemstad, min födelseort, my backyard, my playground. Det känns obeskrivligt underbart. Jag har återupptäckt detta nordens Venedig på ett sätt jag tidigare enbart tagit för självklart. Det blir lätt så att man blir hemmablind.

Visste till exempel inte ens att det fanns något som hette Norra Djurgården. Vet du vad det är? En stadsnationalpark som är så galet vacker att man baxnar. Mitt i stan. Ett kvarter bakom det tråkiga Östermalm. Där finns gräsklädda höjder och hemliga sänkor, brutal urskog och förrädiska sumpmarker, glittrande sjöar och löjligt putsade parker, vackra hus som alla undrar: varför får inte jag bo där?, berg som ägs av rådjurshövdingar och utmanande elljusspår för alla som gillar att svettas eller bara själs skogens guld under svampsäsongen.

trollsjon

Sedan efter att ha bott en tid på Östermalm flyttade jag till Hammarby och hittade här nästa ännu härligare plats. Nacka naturreservat. My god vilken lyx vi har här med all natur. Efter en 40 minuters prommis in genom skogen finns en sjö, en skogens oas, så vacker att klockorna stannar. Söderbysjön heter den. Den är omgärdad av höga klippor och ser ut som något magiskt från en mystisk trolsk film. Man väntar sig att älvor, näcken och troll ska finnas runt varenda hörn. Kanske en och annan sjöjungfru i vattnet som bonus. Har alltid varit en sucker för allt som har med skönhet att göra. Det är så att man vill falla baklänges och bara dö. Men man vill bara ligga där, inte bli dragen av en vagn baklänges. Bara vara där och andas. Djupt så lungorna jublar av syrekicken och titta upp på det dansande himlavalvet. Se hur dess förlåtande spegel reflekteras i det stilla, blanka vattnet.

Hammarby gick upp i allsvenskan och ställde till stort, kul rabalder. Det började overkligt bra och sen gick det sådär. Men vi är kvar till nästa år. Vi lyfte hela allsvenskan, vi slog historiskt publikrekord, vi är störst i Norden och har de bästa fansen i hela fosterlandet. Jag såg en match på Kvarnen på söder och hamnade bredvid en stel snubbe i kostym. Han berättade att han åkt upp från Göteborg bara för att känna av stämningen på en bajenmatch och han hade även spelat en kort tid där i sin ungdom. Han var typ gråtfärdig. När han blev det kände jag en massa känslor med. När fotboll handlar om brödraskap och kärlek och inte hat och våld, ja då blir det magi, den som Bajen har bäst av alla.

Hammarby0

Sommarvädret var en total sorglig katastrof. Alla känner mig som en person som alltid är löjligt solbränd. Glöm det i år. Blekfis så att jag kände mig som en genomskinlig ogiftig manet. Men när hösten kom, den årstid jag älskar mest och tycker är den vackraste, ja då kom det fina vädret sent om sidor. Kan inte minnas att jag uppskattat en mer kärleksfull höst. För jag älskar färger och den här hösten var väldigt generös med det. Tack för den sena presenten mina ärofyllda men svårbegripliga vädergudar.

Man hittar även kissandes och bajsandes och knullandes och sovandes och tiggandes Romer över allt i stan. HEY HEY och gnisslande musik och hest sjungandes i varenda gathörn i varenda tunnelbanevagn och framför varenda butik. I Rumänien har de alltid ansetts som pestråttor och tiggeri är där förbjudet. På den gigantiskt överdådiga och vackra Rumänska ambassaden tycker de att vi ska behandla dem lika dant. Förbjuda tiggeriet. De skriker och stör men har färgstarka vackra kläder och långa flätor. En vacker zigenarflicka är något speciellt med de långa ögonbrynen och det stora mörka djuplodade ögonen. Ett gissel för alla men de har en så sorglig historia. Speciellt när de säger att de inte ens vill vara här och blir spottade på.

Valet gick ju bra. Vi fick Löfven och Romson i regeringen och det gick ju lysande. Fantastiskt bra. De största politiska pinsamma idioterna i Sveriges politiska historia. Blir så förbannad så jag kan inte skriva mer om det. Ni som röstat på dem, det gick väl inte alls som ni trodde va? Tusen brutna löften osv. Tänk lite bättre nästa gång, de är vad de är.

Syriska flyktingar. Som tillfälligt tagit bort uppmärksamheten från de Romska problemet. Bara så sorgligt. Vi vill hjälpa så mycket vi bara kan men när vi inte längre kan ja då kan vi inte längre. De politiker som lyckas integrera dem som arbetande skattebetalare kommer gå ut som vinnare. För så har historien mestadels sett ut. Men även om vi har en lång historik över att ta hand om flyktingar är detta för mycket för vårt land. Plats finns ju dock, vi är bara 9 miljoner och Europas näst största land men vi har inte verktygen att ta emot så många.

flyktingar

Dessutom har de som kommer krav, alla vill inte bo på landet eller i skogen så empati, som vi vill ha, resulterar i total kaos. Ett gigantiskt problem som bara är toppen på isberget av vad det kommer resultera i, i framtiden. Men jag förstår mig inte på Islam. Det skapar galna freaks som dödar allt i sitt namn, hedersmord och Jihad. Visst jag vet att det bara är någon procent som gör det, och att det är andra ”snälla” muslimer som dödas mest, jag är inte dum. Men ändå. Vem vill tillhöra en sådan religion? Varför väljer tjejer att förtryckas så jävla hemskt som de gör? Gömma sig i mörka kläder när de är så vackra? Bli avrättade för att de valt kärleken. Att som ett oskyldigt flickebarn få halva eller hela underlivet bortskuret för att de ska bli respektabla och bortgifta? Islam är en väldigt läskig religion, nästan lika läskig som kristendomen har varit med bålbränder och inkvisition och lögner som att kondomer skapar AIDS. Religion har återigen förstört allt vackert och skapat alla krig. History repeat it self. Ett ont ekorrhjul som bara ger vissa makt och pengar. Religion har inget med andlighet att göra det är något som är helt klart.

Det här har även varit ett år då jag återconnectat med många gamla vänner. Jag har märkt att man måste ta alla initiativ själv. Ingen kommer till dig, du måste komma till dem. Jag har hittat min biologiska far, det får väl bli årets höjdpunkt. En skön man som försvann innan jag ens var född och som jag hittat nu, i år, och visat sig vara riktigt fin människa. Att han försvann var inte på grund av honom utan på grund av min mamma. Livsomvälvande insikt.

Jag startade bloggportalen attitude4life.com och gick sen ihop med mensworld.se och är nu Chefredaktör för denna sida. En svår uppgift. Många säger de vill skriva men få gör det. Tycker dock vi fått ett himla kul år med mycket intressanta skriverier både levande, humoristiska och sannfärdiga. Hoppas att vi nästa år får nya spännande skribenter som vill hoppa på skeppet av de stjärnor vi redan har! Sociala medier blir bara viktigare för varje dag och allt fler förstår det så potentialen kommer bara öka!

sy02c0a8

Sen har det varit ett helvetes massa skjutande och dödande. Både av känt lejon och små flickor och skolbarn. Vår värld är ibland läskigt mörk. Om man ser till historien är det inte värre än innan men känns bra att man fortfarande berörs och aldrig någonsin vänjer sig vid detta. Alla poliser som bara tjänar 24500 kr i månaden, får tre års studieskulder och riskerar era liv varje dag för att få oss att känna oss trygga, en stor årseloge till er!

Till sist, önskar jag mer förståelse och kärlek till er alla. Vi vinner inget på att ge efter för rädsla och okunskap, det sänker oss bara tillbaks till apstadiet och så många svaga får lida för det. Vi får högsta vinsten när vi låter kärleken råda och jag hoppas 2016 kommer bli – just ett kärlekens år! Jag tror på det på riktigt och alla ni som har samma vilja och inställning – värdens största kram och kyss från mig till Er! Gott nytt år 2016!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.