Männen i da Costa-utredningen – vem är vem?

2009 preskriberades styckmordet på Catrine da Costa. Crimenews har gått igenom de olika utredningarna mellan 1984-2009 och listar tio av de män som hörts i utredningen och/eller varit misstänkta för inblandning i Catrine da Costas död.

 

 

 

Catrine Da Costa
Catrine Da Costa

 

 

 

Catrine da Costa hittades mördad i juli 1984. Det hävdades under rättegången att Catrine dog någon gång under pingsten 1984. Polisen har dock senare ifrågasatt denna tidpunkt och menade att Catrine levde några dagar efter pingsthelgen. Polisen har endast krävt DNA-test av fyra män.

Allmänläkaren och obducenten krävde att de skulle bli testade vilket polisen senare godkände.

Bland de män som figurerar i utredningen är några avlidna. Den nuvarande chefen för utredningen har inte velat testa döda personer. Detta har dock gjorts i andra mordfall som exempelvis i Rut Lind-fallet, Jannica Ekbladh och Pernila Hellgren.

Här är tio av de män som varit aktuella i utredningen. Samtliga namn är fingerade.

Janne

Janne tas in på förhör 1999 av Västerortspolisen. Han finns i Catrine da Costas adressbok och utredarna ansåg att uppgifter Janne kommit med i förhör som hölls med honom 1985 inte kunde stämma. Vid husrannsakan finner polisen ett brev från Catrine da Costa i mannens lägenhet. Janne satt anhållen tre dagar innan han släpptes.

– Polisen tog en chansning när de tog in mig på förhör. Kanske förstår de nu vilket misstag de gjorde då, sa Janne efter att de friande DNA-testen offentliggjordes förra året.

Journalisten Lars Borgnäs kritiserade Leif GW Perssons uppfattning att Janne vet hur Catrine dött i SVT:s debatt i slutet av september.

– Den personen (Janne) är bevisligen oskyldig. Därför att hans DNA finns överhuvudtaget inte i Catrines närhet.

Janne menar att det inte funnits fog för misstankarna mot honom.
– Jag blev ju aktuell i utredningen för att jag kände Catrine, men det är ju också allt.

Arkitekten

Denna man var en av Catrine da Costas kunder. Uppgifter i utredningen gör gällande att han kunde vara våldsam.
Två och en halv månad efter mordet pratade en av de prostituerade på Malmskillnadsgatan där Catrine gick med Arkitekten. Kvinnan ”fann det märkligt att Arkitekten påstod sig vara helt ovetandes om vad som hänt da Costa”.
På vägen till Arkitektens bostad blir han aggressiv när kvinnan frågar om den ”snara gjord av pianotråd” som mannen har i sin ficka. Kvinnan blir väldigt skrämd av detta och lämnar Arkitekten och ringer därefter in sitt tips till polisen.
Arkitekten dog 1990.

Doktor Li-Wan

Läkare som skrev ut narkotikaklassade läkemedel till Catrine da Costa. Några månader efter mordet på Catrine da Costa lämnade han Sverige och bosatte sig i ett asiatiskt land. Li-Wan har aldrig hörts av polisen. Däremot har hans son bekräftat faderns patientkontakt för polisen. Sonen uppvisade Catrine da Costas patientkort för polisen där Arkitektens adress fanns uppgiven. Li-Wan bor sedan några år tillbaka åter i Sverige.

Vincent

Vincent fanns i da Costas adressbok. Polisen hade svårt att få tag på honom efter mordet på Catrine och ett förhör hölls med mannen först ett halvår efter Catrine da Costas död. Vincent bodde i närheten av fyndplatsen och har tidigare brottslighet bakom sig. Mannen dog i maj 2005. En månad tidigare hade polisen gått ut i media och förklarat att DNA-analyser skulle göras i da Costa-fallet.

Sune

Dömd för ett styckmord i Karlstad 1969. Likdelarna efter ett kvinnolik hittades på våren 1970 i Norsälven, norr om Karlstad. Delar av kvinnans underliv hittas i närheten av bostaden. Sune var även misstänkt för att ha tagit livet av ytterligare en kvinna vid samma tid. Dessa misstankar avskrevs senare. Till utredarna sa Sune att han var i sitt torp under pingsthelgen 1984.

Torsten

Citymördaren Torsten mördade en prostituerad i Stockholm i slutet av juli 1984. Förhördes av polisen om vad han gjorde under pingsthelgen. Några dagar efter Catrines död uppsöker han pastorsexpeditionen för att byta namn. 1974 begick Torsten sitt första mord. Han var då bara 14 år gammal.

Allmänläkaren och Obducenten

Läkarna var huvudmisstänkta på 1980-talet. I tingsrätten 1988 friades de för mord men i domskälen stod det att läkarna styckat Catrine da Costa i närvaro av allmänläkarens då 17 månader gamla dotter. 1991 drogs deras legitimationer in. På senare år har bland annat JK ansett att läkarna bör få resning. Läkarna har DNA-testats med friande resultat. Med modern teknik har det även konstaterats att det inte är läkarnas fingeravtryck på de säckar som Catrine återfanns i.

Slaktaren

Stanley arbetade som slaktare. Han dödade och styckade en kvinna 1974. Kvinnans huvud återfanns aldrig. 1977 mördade han en äldre man och en kvinna. Rättsläkaren som obducerade Stanleys tre offer har i en intervju med Crimenews reporter sagt att ”Jag förstår inte varför han inte granskades närmare i da Costa-fallet”. En polisman som tipsade utredarna om Stanley dagen efter att Catrine da Costas kropp hittats har nyligen JO-anmält polisen för att de inte DNA-testat slaktaren i da Costa-fallet.

Dubbelmördaren Bernt

Bernt dömdes 1976 för att med några månaders mellanrum mördat två kvinnor. 1979 skrevs han ut från rättspsykiatrin. I förhör förnekar han att han besökt Malmskillnadsgatan. Det framgår att han då och då besökt Solna för inköp i diverse affärer. I utdrag från Bernts arbetsschema framgår det att han varit ledig från jobbet dagarna efter pingsten.

Tidigare publicerad på Crime News 
Namnen är fingerade.

Ett svar på ”Catrine Da Costa”

  1. Hej!

    Det har kommit ut en ny bok: Styckmordet/epilogen. Den innehåller mkt nytt stoff, bla ett kapitel om ”Vincent”, som umgicks med missbrukare ca 100 m från den ena fyndplatsen. Han var mkt suspekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.