Sociala medier har förändrat hur vi kommunicerar, tar del av information och följer vänner och bekanta. Det har samtidigt tagit oss närmare våra idoler. 

I början av året publicerade Statista statistik över vilka idrottare som har flest följare på Instagram. I toppen hittades fotbollsspelarna Cristiano Ronaldo, med över 240 miljoner följare, Lionel Messi, 142 miljoner följare, och Neymar Jr, 132 miljoner följare. Inte nog med att de var de mest följda idrottarna. De lyckades passera flera Hollywoodkändisar, musikartister och medlemmar i kändisfamiljen Kardashian-Jenner. 

Fotboll: Världens största sport

Det är egentligen inte konstigt att det är tre fotbollsproffs som är de mest följda idrottarna på den populära plattformen. Fotboll är världens mest följda sport. Över 3,5 miljarder människor världen över följer fotboll på ett eller annat sätt. Supportrar och fans finns utspridda över Afrika, Amerika, Asien och Europa. Ingen annan sport har en lika stor spridning. Neymar, Messi och Ronaldo är i sin tur tre av världens bästa, fortfarande aktiva, spelare. 

Det finns flera anledningar till varför fotboll har en stor följarkrets, och att den slår andra sporter med hästlängder. För det första är fotboll en enkel sport. Vem som helst kan börja spela fotboll. Det krävs ingen annan utrustning än en boll och något som markerar mål. Sporten har funnits en längre tid och turneringar, derbyn och serier har spelats under flera decennier. Detta har skapat en känsla av tradition. Traditionen har skapat en gemenskap. Sporten förenar människor från hela världen. Det engelska laget Manchester United har fans över hela världen, från Kina till Island. Det finns också en rivalitet mellan klubbarna som lockar. Kända derbyn som El Clásico i La Liga, mellan Real Madrid och FC Barcelona, får fotbollsvärlden att stanna upp. Även mindre derbyn, såsom Stockholmsderbyt mellan lag som AIK, Hammarby och Djurgården, får nordiska fotbollsfans att hålla andan.Fotboll har i och med sin popularitet blivit en viktig marknad för sponsorer och företag. Spelföretag som EA Games har sedan 90-talet årligen släppt sitt fotbollsspel FIFA. Varje år är det ett av de mest sålda datorspelen och det har lett en helt ny målgrupp till sporten, nämligen de som är datorspelare i första hand och fotbollsfans i andra. Hos spelbolag som erbjuder betting är fotbollskategorin en av de mest populära. Det har lanserats bloggar som skriver om nyheter och speltips inför matcher, ligaspel och mästerskap. Ju mer information som går att hitta om en stundande match, desto enklare är det att försöka välja rätt vinstodds. Dessutom har sportmärken som Nike, Adidas och Puma gjort sig kända som världsledande tillverkare av fotbollskläder, skor och supporterartiklar.

Prestation, rivalitet och showmanship 

Det kommer inte som en överraskning att det är just Ronaldo, Messi och Neymar som är några av de mest följda personerna på Instagram. Utöver att de uppdaterar sina flöden ofta med både personliga och sponsrade inlägg talar deras prestationer på fotbollsplanen för sig. Det finns också en rivalitet som bidrar till deras popularitet. De må vara fotbollsspelare, men de är även ”showmen” som vet hur de ska få fansen att brista ut i ett sus.  

Cristiano Ronaldo började sin internationella karriär i Manchester United. Han utvecklades sedan i Real Madrid och blev ärkerival med Messi. I dagsläget spelar han i italienska Juventus. Han är en av de spelare som har gjort flest mål under hela sin karriär. I december gjorde han sitt 750:e mål och han är ännu inte klar. 

Argentinaren, som har spelat i FC Barcelona under hela sin karriär, har mött Ronaldo flera gånger. Messi anses vara en av världens bästa spelare och har vunnit Ballon d’Or hela sex gånger. Ronaldo har vunnit den fem gångar. Att han uppges vilja lämna sin moderklubb har bara ökat hans popularitet. Vart han tar vägen återstår att se. Flera italienska klubbar är intresserade.

Den brasilianske fotbollsspelaren, Neymar Jr, spelade med Messi i FC Barcelona i fyra år. Efter en rekordförsäljning till PSG, 2017, har det nu gått fyra år sedan han, Messi och Luis Suarez bildade en supertrio. Nyligen gick Neymar ut med en önskan om att få spela med Messi igen. Det är ingen hemlighet att Neymar vill tillbaka till FC Barcelona, men frågan är om han vill tillbaka om Messi lämnar. 

Ännu inga potentiella utmanare 

Att fotboll toppar listan över världens mest populära sporter grundar sig inte enbart på antalet följare. Det grundar sig på sportens närvaro i media, på internet, i flera länder, i antalet utövare, i jämställdhet och aktualitet. Alla dessa kriterier används för att bestämma en sports popularitet, vilket kan vara lätt att glömma bort. Sporten som kommer efter fotboll är cricket, med. ca. 2,5 miljarder följare. Därefter kommer basket, med 2,2 miljarder följare. 

Kommer dessa två sporter någon gång att kunna utmana fotbollen om förstaplatsen? Man ska aldrig säga aldrig, men just nu är det svårt att se hur. Cricket är en sport som framför allt är stor i Storbritannien, Asien och Australien. Fanbasen som finns i Europa, Amerika och Afrika är mycket liten. Basket har sin största marknad i USA, Kanada och Kina. I övriga världen är intresset svalare. För att dessa sporter, och andra, ska kunna ta sig förbi fotbollen behöver intresset växa och intresset för fotboll minska.

Med det sagt finns det individuella idrottsmän från sporterna som har fått stor uppmärksamhet för sina prestationer. LeBron James, som spelar i NBA-laget Los Angeles Lakers, är en av de mest hyllade, fortfarande aktiva, basketspelarna i världen. Han har vunnit den eftertraktade titeln ”most valuable player” fyra gånger under sin karriär. I början av 2020 kom han in som nummer fem över de mest följda idrottarna i världen. På Instagram hade han 54,9 miljoner följare. 

Neymar, Messi och Ronaldo ser ut att behålla positionerna som de mest följda idrottarna på Instagram ett tag till. Fotboll verkar fortsätta att dominera på topplistan över de mest populära sporterna. När det kommer att ske en förändring på topplistorna återstår att se. Fotbollsspelare tenderar att ha kvar sina följare efter att karriären är över. David Beckham, som avslutade sin karriär 2013, hamnade i början av 2020 på fjärdeplats på listan över idrottarna med flest följare på Instagram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.