IMG_6170

 

Tillbaka från Paris. Jag fick inte ihop tiden, rent matematiskt. Då måste jag åka till Paris och äta gott.

IMG_6167

Anka är mitt favoritprotein. Matematik är svårt när man ska få ihop allt, men jag är ganska duktig på matematik. Inte för att jag gillar det, men jag hade i varje fall högsta betyg i matematik, trots att jag inte gillade matte. Rent matematiskt räknade jag ut att jag var tvungen att lära mig matte. I alla fall prestera på proven. Det var det som var det viktigaste. Inte matten i sig.

Collage Dj blogg 2013

Jag har gjort en hel del roliga Dj-spelningar sista tiden. Under dessa ägnar jag mig mycket åt matematik. Jag räknar takter, bpm, hur många låtar jag ska spela innan kvällen är slut, och om det blir tråkigt då och då, ägnar jag några tankar kring Fermats gåta. Men jag får inte ont i huvudet.

Raz skate New Sport House(Raz i Bowlen på New Sport House 1979)

1979 blev jag Svensk mästare i skateboard i min åldersgrupp. Just då ägnade jag mig inte så mycket åt matematik. Jag slog huvudet i då och då när jag ramlade, men jag fick aldrig ont i huvudet. Faktum är, att jag bara haft ont i huvudet ett 5-tal gånger i hela mitt liv. Det kan tyckas konstigt gällande en man som varit bakfull, slagit huvudet i, tränat Kung Fu och fått sparkar i huvudet, fler än ett mindre antal gånger.

IMG_6198

Så här ser det ut hemma hos mig i vardagsrummet. Det är orsaken, i varje fall för min del, varför matematik kan ge huvudvärk. Till detta måste man lägga till ett stort mått av klantighet. Jag är faktiskt mycket sällan klantig, men den här gången måste jag ta på mig dumstruten. Såhär gick det till;

Min dotter, igår 13 år gammal, håller på med geometri i matten just nu. Som gammal lärarvikarie tycker jag att det är kul att hjälpa till att lära ut och det kan få mig att gå igång och försöka illustrera lite extra. Särskilt när det gäller min dotter, som inte ser matematik som sitt favoritämne. Nu var hemläxan om grader och jag började illustrera med klockan, hur ett varv  var 360 grader, ett halvt 180 osv. Min dotter fortsatte med uppgifterna i rummet bredvid mig, vid tv:n, med sina uppgifter och jag fortsatte med mitt från den position, från vilken ovan bild är tagen.

Helt plötsligt fick jag frågan; ”Vad är en 3-60?”

Jag svarade att det är skateboardspråk och betyder att man snurrar ett varv i luften i till exempel en ramp, alltså 360 grader. Jag frågade om det verkligen stod så i uppgiften. Min dotter svarade att så var fallet. Sedan fortsatte frågor om 5-40 osv, och allt gällde skateboard. Hon förstod inte riktigt vad som menades och samtidigt som mitt gamla skateboardhjärta vaknade till liv, slet jag mig från datorn och reste mig upp för att visuellt illustrera en 3-60.

Jag låtsades att jag stod på en skateboard, förklarade att om man ”hoppar så här i rampen” ….(och oturligt nog stod jag precis i dörrposten i bilden ovan), vrider sig ett helt varv, alltså 360 grader så….

Sedan hoppade jag upp med inlevelse och kraft, och slog huvudet rakt i dörrposten. Det smällde till och en massa gammalt damm och målarfärg föll ned från dörrposten. Jag fick den där feelingen från en Kung-Fu match när man fått en spark eller smäll på skallen; ”håll dig vaken, håll dig vaken, bli inte knockad, bli inte knockad…”. Det mesta snurrade och blev suddigt och svartvitt…

 

Jag lyckades hålla mig vid medvetande, kanske mest på grund av det goda, glada, skrattet min dotter har,  vid det här tillfället ekade i mitt huvud…. o

”Förlåt pappa, förlåt men… Hahhahahah, det såg så roligt ut….Hahahah, förlåt…Hahaha”

”Okey”, sa jag. Jag skulle också skratta om jag var du. Du behöver inte säga förlåt, sa jag.

Det är alltså anledningen att jag hävdar att matematik faktiskt kan ge huvudvärk!

Club SoSu Party No.10

 

Fredagen den 29:e November är det dags för Club SoSu´s stora höstfest. All info på www.clubsosu.se. Det brukar vara årets höjdpunkt rent festmässigt så jag hoppas att vi ses där! Alla vuxna med ett ungt sinne kvar är välkomna till årets trevligaste fest! Välkommen!

Peas!

 

Raz

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.