Det finns saker man älskar, ibland så intensivt att man går bananas och gör det till en tvångssyndrom och ramlar över skyddsräcket bara för att lixom. Vi dykare älskar att dyka. Inget snack om saken. Men det är en sjumilastor skillnad på att ”coctaildyka” (alltså att dyka i varma saltvattenakvariska tropiska korallrevsvatten) och att doppa tån i svenska iskalla dylika. Så här kommer listan på vad man ska och inte ska göra om man ändå vill tortera sig själv för att få känna sig viktlös som i rymden när det är vinter i Sverige!

flamboyant
Flamboyant Cuttlefish

10 do:

 1. Dykning är en aktivitet som om man älskar det är något man kan göra hela familjen ihop oavsett ålder. Har du tonåringar som säger ”dööööh orka åka med päronen på semester, jag stannar hellre hemma och röker braj” ja säger du istället att nu åker vi till Sydafrika och dyker med vithajar när vi inte dricker gott vitt vin så lovar jag att de är på!
 2. Dyk för fan inte i Sverige. Åk till ett tropiskt klimat och ta ditt dykcert där. Ignorera alla insnöade idioter som säger att ”du är ingen riktig dykare om du inte dykt i kallt vatten”. De som säger så har bara aldrig haft råd att åka utomlands eftersom de är loosers som jobbar på Samhall.
 3. Övervinn dina fobier, för vatten, hajar, fiskar, alger och gud vet allt ni har fobier för. Med en duktig dykinstruktör så tar instruktören dig steg för steg dig från att vara en livrädd landkrabba till att bli en sexig sjöjungfru av rang på bara 3-4 dagar! Folk har gråtit av glädjetårar inte bara en gång när de insett vilken fantastiskt värd det finns där under ytan som de tidigare gått miste om på grund av totalt onödiga hjärnspöken.
 4. Dykning är mer en livsstil än en sport. Man får gå i supertighta våtdräkter, krama jätteköldpaddor på dagarna och reta ilskna muränor på nattdyken. Man är alltid sjukt solbränd och man ser oförskämt härlig ut som om man ”are living the dream”. En våt hårlock och solnedgångens varma sken speglandes i ögonen varje kväll. Dessutom om du är instruktör så är du nästan som en liten gud i dina elevers ögon eftersom de lägger sina liv i din varma trygga famn. Upplagt för all möjlig sort kul andrakapitel!
 5. Själslig närvaro deluxe. När du dyker försvinner alla bekymmer, alla orosmoment, all ångest. Du är bara där, just nu, galet närvarande, uppfylld av en värld som ingen i mänskligheten någonsin haft tillträde till så länge vi funnits försen nu. Om det skamfilade ordet religion skulle få en fin klang så är detta en religiös upplevelse. När du som ett levande väsen försvinner i något som är mäktigare än dig själv. Känslan av att viktlös (som i rymden) sväva bland Nemo’s och juvelgnistrande koraller.
 6. Kolikgråtande barn, svettluktande tafsande tunnelbanedrägg, perversa psykotiska chefer, enerverande svärmödrar, pinsamma sossar, och annat kul folk i all ära, hittar du en dykare att dela ditt liv med har du hittat en människa som oavsett om det är en kille eller tjej så har du nog vunnit högsta vinsten på lotto. För det är ett särskilt släkte som inte bryr sig om pengar eftersom vi tjänar skit, vi lever bara och enbart för vår passion.
 7. Ta dykcert! Det gäller i hela jävla vida världen! Hur galet coolt är inte bara det?
 8. Blir du dykare måste du i nästa steg tatuera dig. Det går lite hand i hand. Min första gaddning var en stor Manta på ryggen (Manta – Djävulsrocka de blir upp till 7 meter i vingbredd). Har man en gång upplevt att få denna havets örn flygandes över sig så är man sold for life – trust me. Om du tyckte att din adrenalinkick var episkt brutal när du hoppade bungy jump på Bali baklänges över ett vattenfall så är det inget mot denna känsla!
 9. Hajar. Som jag älskar dem. Det finns lite över 300 sorter av dem. Typ bara tre av dem är moderat farliga. Resten är kramisgoisar. Pussa lek och kramkalas!
 10. Bästa ursäkten ever att åka till konstiga ställen. Grottor, vrak, korallrev, sjörövarskatter, blå laguner, soluppgångar i tropikerna, bläckfiskar som ser ut som stroboskop…kan fortsätta i ett år… just do it!

 

manta-ray-leaping-out

shark

kantnål

blåfisk

 

10 do not:

 1. Ta inte en selfie när du försöker krångla på dig torrdräkten. Du ser ut som en utvecklingstörd miffo som tittar på teletubbies hela dagarna.
 2. Kallt vatten påskyndar hysteriskt all aktivitet i din blåsa. Men kissa inte i din torrdräkt som du kanske jämt gör i din våtdräkt. Dina kläder under dräkten är nämligen torra och det blir bra pinsamt när du sen kommer upp på land.
 3. Även om du dyker i Sverige på sommaren så under 22 meter är det ändå konstant inte mer än 7 grader. Vill du bada i våtdräkt håll dig max på 14 meters djup. Annars blir det LITE väl kylslaget.
 4. Stressa inte när du ska förbereda dig för ett dyk. Missar du något och vatten rinner in i torrdräkten, typ i nacken eller i ärmen så hehe
 5. Inse att du är en hopplös nörd när det råder snöstorm och du har dina dubbeltankar på ryggen som nästan totalknäcker dig och du går 125 trappsteg ner för en slipprig stenväg ner för en klippa bara för att ”det är så klart i vattnet idag”.
 6. När du blir exalterad över att se korallen ”Död mans hand” för femtielfte gången, kanske du borde fundera på att ta upp samlandet på frimärken igen istället som du gjorde när du var 7 år gammal.
 7. Din partner vill ha sex med dig men du är mer exalterad över en ny regulator du just sett på nätet som inte ska frysa i minusgrader så det är det enda du har i huvudet medan du missar att hon har köpt och sexigt poserar i nya underkläder på Victoria’s Secret nyligen inhandlade för 2000 kr.
 8. Fredagsmyset med tacos och mello ”måste ställas in” eftersom du har ett superviktig möte med den lokala dykföreningen där ni ska diskutera hur den nya kaffemaskinen ska installeras.
 9. Klart vi ska gifta oss älskling, men just nu har vi inte råd med ringar just nu, du vet ju hur mycket min nya Halcyon BCD kommer kosta!!!” Den är livsviktig du vill väl inte att jag ska dö eller?
 10. Jag vet älskling. Vi har ju pratat om den där romantiska solnedgångssemestern på Seychellerna med barfotagång på vit sand drickandes kokosnötter och orkidéer i håret. Såklart vi ska åka dit det är inte det jag menar! Men jag fick just ett supererbjudande på att åka upp till nordnorge istället och flyga med i Saltstraumen, det är världens galnaste strömdyk!!! Fattaru! Det kostar visserligen lite mer än Seychellerna men.. och rätt livsfarlig så du får vänta på stranden när jag dyker men du kan mysa med en kopp varm choklad och titta på den vackra naturen. Bara be till gudarna att jag överlever ok?!?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.