Något man bör veta om man funderar på att börja äta vegetariskt.

 

getimage
pasta-ris-och-gryn-300x1881

Hej! Detta inlägget lade jag upp på min andra sida igår och det blev väldigt uppskattat så tänkte att jag slänger upp det här med 🙂

Många av mina läsare är vegetarianer, vilket jag tycker är jättebra! Har man disciplinen och kunskapen som krävs för det är det jättebra! Jag själv älskar ju kött och hade inte klarat av att äta strikt vegetariskt, men det är bra att någon gör det. Dock krävs det en hel del kunskap och planering. Som jag sa innan kommer det under nästa vecka upp ett inlägg om proteinrik vegetarisk kost, men nu tänkte jag berätta om något som kallas den begränsande aminosyran. Ska man äta vegetariskt bör man veta detta.

Protein i olika livsmedel har olika aminosyrasammansättning, vilket också ger olika näringskvalitet. Det finns ju som sagt  olika essentiella aminosyror och dessa måste vi få i oss via kosten. Den essentiella aminosyran som det finns minst av i förhållande till vårat behov är en så kallad begränsande aminosyra. Vilken som är den begränsande aminosyran varierar därför beroende på livsmedel. Det betyder med andra ord att det är mängden av denna aminosyra som avgör hur mycket av de absorberade aminosyrorna som (teoretiskt) kan utnyttjas vid proteinsyntesen (ett mått på detta kallas proteinpoäng). Detta i sig beror på att ett överskott av aminosyror inte anses kunna utnyttjas till proteinsyntes. För att försöka förklara detta tydligare (nu hittar jag bara på siffror här) ska jag ge ett exempel.

Om du äter ett livsmedel som innehåller 100 mg histidin och bara 85 mg valin kommer kroppen bara att kunna använda 85 mg valin och 85 mg histidin. Det blir som en gräns, och överskottet  (15 mg histidin) kommer inte att kunna användas till proteinsyntes. Detta låter ju väldigt tråkigt, men som tur är så kan man proteinkomplettera!

Proteinkomplettering ger högre proteinpoäng, man får alltså ett högre utnyttjande av aminosyrorna. Den aminosyra som det finns för lite av i till exempel vetemjöl, kanske finns i ett överskott i kikärtor och då kan de komplettera varandra. Till exempel om nu vetemjöl (fortfarande påhittade värden) innehåller 60 mg valin, men 180 mg leucin, så innehåller kikärtor 180 mg valin och 60 mg leucin så kommer vi att kunna utnyttja 180mg av båda! Bra va? Och det är det här som är extra viktigt för vegetarianer/veganer. I animaliska livsmedel är proteinet nästan alltid fullvärdigt, alltså vi får i oss så mycket aminosyror som kroppen behöver så vi som äter kött behöver inte oroa oss jättemycket för detta. Men äter man inte animaliska livsmedel bör man tänka på detta, så då bör man proteinkomplettera. Problemet är att man måste äta det väldigt tätt inpå för att det ska fungera. Om du ska komplettera vetemjöl och kikärtor som jag redan nämnt kan du inte äta vetemjöl till frukost och sedan kikärtor sent på kvällen och förvänta dig bra resultat. Enda sättet att lära sig detta är att läsa på, jag kan (som ni säkert förstår) inte skriva ut alla livsmedel och deras aminosyror med poäng här haha det hade blivit ett otroligt långt inlägg. Men något att gå efter är baljväxt + spannmål. Det brukar fungera i många fall 🙂

Så är ni, eller funderar ni på att bli vegetarianer/veganer gäller det att läsa på så att ni får i er alla essentiella aminosyror ni behöver, och dessutom i tillräcklig mängd. Detta är extra viktigt om ni vill bygga muskler 🙂 Ha det gött!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.