Det har nog inte gått någon förbi att den pokerboom som startade i början av 2000-talet bara har fortsatt. Idag är poker ett av våra vanligaste spel online och är för många en trevlig hobby. Sen finns det de som har tagit sitt pokerintresse ett steg längre och inte bara har sitt spelande som en hobby. De kallas pokerproffs och försörjer sig på sitt spelande. En av världens mest framgångsrika och kända pokerspelare är amerikanen Chris Moneymaker. Efter en rad framgångar både online och vid livespel är han idag medlem av det prestigefyllda Team PokerStars och framgången vid spelborden fortsätter.

Bild från Wikimedia

Myntmakare

Eftersom Chris Moneymaker har ett lite väl passande namn för någon som tar hem den ena storvinsten efter den andra, är det lätt att tro att namnet skulle vara taget. Kanske han själv har kommit på det när framgången vid pokerborden började ta fart, kan man tänka. Sanningen är att det faktiskt är hans eget namn som han fått som barn. Det är nämligen så att Chris Moneymakers förfäder var riktiga myntmakare, moneymakers på engelska. Hans familj härstammar från Tyskland och familjens nuvarande namn är en modifikation av det tyska efternamnet Nurmacher som alltså betyder myntmakare. Här kan man verkligen säga att den här mannen lever upp till sitt namn. Sen han började sin karriär som pokerproffs har han spelat in åtskilliga miljoner. Närmare bestämt 3 899 268 dollar på live-turneringar. Då är hans vinster från onlinespel inte inräknade. Så nog har han varit sin egen myntmakare.

Pokerboom

Moneymaker växte upp i Atlanta i delstaten Georgia. Han läste senare på universitet i Tennessee där han tog examen som revisor. Under tiden vid universitetet hade han börjat att så smått spela poker online. Han levde sen ett lugnt familjeliv med sin första fru när hans pokerintresse förde honom in på helt nya vägar. 2003 vann han en satellittävling i onlinepoker där han satsat 86 dollar. I vanliga fall var inträdessumman till turneringen 10 000 dollar. Vinsten förde honom vidare till en plats vid bordet på main event i spelstaden Las Vegas på årets World Series of Poker. Sensationellt vann han hela finalen mot luttrade proffset Sam Farha och kammade hem en vinstsumma på 2,5 miljoner dollar. Det här var första gången en amatörspelare som tidigare endast spelat online lyckades vinna finalen. Moneymakers vinst bidrog starkt till att dra igång den pokerboom som följde. Han hade visat att det var möjligt att som amatör vinna över rutinerade pokerproffs. Uppmärksamheten runt hans vinst var enorm. Han deltog till och med i den anrika tv-showen The Tonight Show med Jay Leno. Detta ledde till att allt fler fick upp ögonen för att kunna spela poker framgångsrikt online. 2003 deltog 839 spelare i WSOP och året efter anmälde sig 2 576 spelare. Pokerbommen var ett faktum.

Ett nytt liv

Efter sin omtumlande vinst 2003 försökte Moneymaker att fortsätta att leva sitt liv som vanligt, med sitt gamla jobb som revisor och med sin familj. Det dröjde inte länge tills han förstod att det inte skulle fungera, hans längtan efter att få ge sig ut och spela poker blev för stark. Det ledde till att han skiljde sig från sin fru som ville leva ett vanligt liv. Hon hade inte tänkt sig ett äktenskap med en man som reste land och rike runt och spelade kort för stora summor pengar. Även om Moneymaker försökte leva upp till hennes bild av hur vardagen borde se ut så gick det inte. Han lever idag i Tennessee med sin andra fru som han gifte sig med 2004.

Veteran

Bild från Wikimedia

Genom åren sen den stora pokerboomen startade har det kommit och gått många spelare. En del når snabba men tillfälliga framgångar medan andra hittar andra sätt att dra in sin försörjning eller tröttnar helt enkelt på att resa runt. Men Chris Moneymaker har behållit sin status som en av världens bästa pokerproffs. Kanske är det hans bakgrund som revisor som hjälper honom att fatta smarta och långsiktiga beslut i sitt spelande. Strax efter sin vinst av WSOP 2003 skrev han på kontrakt som ambassadör för PokerStars och han har sen dess behållit sin plats i deras proffs-team. Efter 17 år som proffs kan han nu räknas som en veteran inom branschen. Många spelare har kommit och gått under åren men Chris Moneymaker fortsätter att leva upp till sitt namn och göra pengar vid spelborden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.